Ega pühadeaeg tähenda, et toidukaardil peavad tingimata troonima vaid hapukapsad ja verivorstid. Sinna vahele ja kõrvale võib vabalt mahutada talviseid värskeid salateid, kuhu Wicca restorani peakokk Angelica Udeküll soovitab muu hulgas segada ka jõuluvürtse.
Jõulukuu salatipaus: neli retsepti Angelica Udeküllilt
Marineeritud kõrvitsasalat ja rosolje kuuluvad eestlaste talvelaua klassikasse. «Ent kõrvitsast võib teha ka täiesti teistsuguse salati, ilma igasuguse keetmise ja marineerimiseta,» kinnitab Wicca peakokk Angelica Udeküll – Eesti esimene ja ainuke naiskokk, kellele hiljuti seoti kaela kokkade maailma üks kõrgemaid tunnustusi, Gordon Bleu’ auraha. Tõlkes sinist linti tähendav autasu sündis Prantsusmaal ja seda jagab kohalike peakokkade ühendus suure panuse eest oma riigi toiduelu edendamisse. Praeguseks kannab seda auraha üheksa Eesti kokka.
Udeküll räägib, et nii nagu talle meeldib suristada kõrvitsa toorest tükeldatud viljalihast smuutit, meeldib talle sellest teha ka salatit. Näiteks paneb Wicca peakokk kõrvitsa hulka granaatõunaseemneid ja pisut ingverit ning kastmeks laimimahla, õli, soola ja mett. «Mee asemel sobib ka suhkur või agaavisiirup või muu meelepärane magustaja. Ja üldse, piisk magusat teeb alati salatikastme maitsele head,» ütleb ta.