Käsitööõlle pruulimisvõistlus kutsub hobitegijad: pane õlu käima ja osale võistlusel

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti Väikepruulijate Liit

Eesti Väikepruulijate Liit kuulutab välja käsitööõlle pruulimisvõistluse, mille parimad selguvad 29. juunil peetaval Eesti Väikepruulijate Festivalil.

Hobitegijatele mõeldud käsitööõlle võistluse korraldaja ja Eesti Väikepruulijate Liidu liige Alar Tammela selgitab, et kuna keerulisemate õllede pruulimine võib võtta aega ka kuni kuus kuud, tasub tõsistel huvilistel ettevalmistustega pihta hakata.

«Kindlasti tasub hobitegijatel planeerida pruulimist juba praegu nii, et juuni alguseks oleks igast võistlusõllest võimalik kuus pudelit žüriile hindamiseks tuua. Samuti tasuks kõigil, kes võistluse vastu huvi tunnevad, endast märku anda, et saaksime jagada jooksvalt infot võistlusega seotud reeglite, kategooriate, auhindade ja tähtaegade kohta,» selgitas Tammela ja julgustas kõiki huvilisi ennast proovile panema. Võistluse parimad kuulutatakse välja 29. juunil Eesti Väikepruulijate Festivalil, mis toimub Tallinnas Balti Jaama Turu õhtuväljakul.

Võistluse eesmärk on tõsta käsitööõllede kultuuri ning pakkuda erinevaid maitseelamusi. «Tahame julgustada kõiki kodus pruulimisega tegelevaid hobitegijaid ennast proovile panema ja oma jooke ning maitseid laiemalt tutvustama,» selgitas Tammela ning lisas, et ka paljud tänased liidu liikmed ja professionaalsed käsitööõlle meistrid on alustanud just kodupruulijatena.

Eesti käsitööõlle kultuur on Tammela sõnul viimaste aastate jooksul tempokalt edasi arenenud ning toonud käsitööõlle turule palju uusi tegijaid, kes on rikastanud õllemaastikku sadade uute maitsetega. Nii jõudsid võistlustulle porterid ja eri tüüpi stoudid - kirsi, mustika, kohvi, imperial ja russian imperial tüüpi jõulise maitsega tumedad õlled - aga ka mitmed heledamad õlled, üks nisuõlu ja märzen ehk põhjakääritamisega õlu.

Foto: Eesti Väikepruulijate Liit

Möödunud suvel valiti parimad hobipruulijad välja 28 võistlustöö põhjal. Esimest korda toimunud võistlusel sai esikoha pikka aega tegutsenud tuntud Eesti kodupruulija, Pärnust pärit Margo Samorokov, kelle auhinnaks oli koduseks õlletegemiseks mõeldud uhke Bullet Brew mini-õlletehas. Samorokovi õlle «18:1» stiiliks oli Imperial Porter, mille kanguseks 12% ja ning mida autor maitsestas kirssidega — ühe 0,33 liitrise pudeli kohta kulus mehel õlle valmistamiseks koguni 100 grammi kirsse.  

Kõigil, kes hobikorras käsitööõlut valmistavad ja võistluse kohta rohkem infot soovivad, palub Eesti Väikepruulijate Liit endast teada anda aadressil info@evpl.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles