Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Retseptisoovitus jõululauale: salatikauss «kasukas»

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Erik Orgu erakogu

Toitumisnõustaja Erik Orgu jagab pühade puhul kasuka retspeti, mis on eriline isetehtud majoneesi poolest.

Vaja läheb:

  • 55 g heeringat
  • 200 ml riisiõli
  • 70 g keedetud peeti
  • 20 g väikest punast sibulat
  • 70 g porgandit
  • 2 tk muna
  • 1 tl mett
  • 70 g kartulit
  • 30 g 20-protsendilist hapukoort
  • Soola
  • Musta pipart
  • Sidrunit
  • Sinepit
  • Riisiäädikat

Majonees

Pane 1 toores muna köögikombaini või blenderisse, seejärel käivita (pigem aeglasel või keskmisel režiimil) ja hakka aeglaselt õli peale valama, kiirusega ca 20-30 sekundit 200 ml kohta.

Seiska masin ja lisa teised koostisained: sinep (0.5-1 tl 200 ml õli kohta), riisiäädikas (1-2 tl 200 ml õli kohta), mesi (0,5-1 tl 200 ml õli kohta), sool ja värskelt pressitud sidrunimahl (1-2 tl 200 ml õli kohta). Käivita masin paarikümneks sekundiks, et korralikult läbi segada.

NB! Endale parima maitse väljaselgitamiseks soovitan lisada alguses teisi koostisaineid väiksemates kogustes ning seejärel koguseid vastavalt enda eelistustele muuta.

NB! Majoneesi kogus ühe serveeringu kohta võiks olla 30-40 grammi (2-3 sl). Majoneesi kogus on tõenäoliselt oluliselt suurem, kui üheks serveeringuks vajalik.

Salat

Pane koorega kartulid ja porgand keema ning keeda kuni pehmed, siis koori ja lõika väikesteks kuubikuteks. Soovikorral võid ka peedi ise keeta, aga sobib keedupeet ka, peedi võid riivida jämeda riiviga või lõigata väikesteks kuubikuteks.

Klopi muna lahti, maitsesta soola ja pipraga ning prae pannil väga madala kuumusega, ära sega, las küpseb ise täiesti valmis, siis eemalda pannilt jahtuma, kui muna on jahtunud, siis keera see ettevaatlikult rulli ja lõika terava noaga õhukesed ribad.

Tükelda heeringas ja sibul peeneks, sega omavahel ning maitsesta sidrunipipra ja tilliga.

Valmista majonees ja sega 1 spl majoneesi etteantud hapukoore kogusega, maitsesta sinepiga.

Laota kõik tahked koostisosad meelepärases järjekorras läbipaistvasse kaussi, siis kaste ja kõige peale muna.

Märksõnad

Tagasi üles