Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Retseptisoovitus: tervislik kohupiimakook vaarika-õunakastmega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig tutvustab pühade eel koogiretsepti, mis annab võimaluse jõuluajal ka tervisele tähelepanu pöörata.

Selle koogi juures on ülitähtis seda mitte üle küpsetada, ahjust välja võtmise ajal peab see keskelt veel korralikult võdisema ja enne noa sisse löömist lase sel kindlasti täiesti maha jahtuda – just nii jääb see mõnus ja mahlane.

Põhi

  • 150 g kaerahelbed
  • 70 g õunapüreed
  • 1 tl kaneeli

Täidis

  • 1,2 kg kohupiimapastat
  • 4 muna (ikka veel palun vabalt jooksnud kanadelt)
  • 80 g mett
  • 1 tl kaneeli
  • 1 tl vaniljeekstrakti

Kaste

  • 100 g õunakastet
  • 200 g (külmutatud) vaarikaid
Artikli foto
Foto: Kadri Raig

Eelkuumuta ahi 180 kraadini ning kata lahtikäiva 20 cm diameetriga koogivormi põhi küpsetuspaberiga

Jahvata kaerahelbed saumikseriga (jätsin need üsna jämedaks ja mulle väga meeldis), sega juurde õunakaste, kaneel ja sutsuke soola.

Suru saadud mass ühtlaselt vormipõhja ning küpseta 7-10 minutit kuni see on kaunilt kuldne ning jäta jahtuma.

Täidiseks sega kokku toasoe kohupiimapasta, munad, vedel mesi, kaneel ja vaniljepasta. Kui mesi ei ole vedel, siis võid selle näiteks radiaatori peal tagasi vedelaks sulatada. Kuna kook läheb niikuinii ahju, siis mee tervislikest omadustest siin suurt midagi alles ei jää, aga kindlasti on see siiski parem variant, kui tavaline suhkur.

Kalla segu küpsetusvormi ning küpseta endiselt 180 kraadi juures 40-50 minutit. Jäta koogi keskosa kindlasti mõnusalt võbelevaks.

Lase koogil enne söömist täielikult jahtuda. Kastmeks surista saumikseriga kokku vaarikad ning ülejäänud õunakaste.

Serveerida võid juba kastmega kaetud kooki või siis eraldi kooki ja kastet kõrvale.

Märksõnad

Tagasi üles