Tõesti, millist luksust saaks endale lubada umbes kolmekümne euro eest – isegi hinnalist pastakat mitte, arutleb üle paarikümne aasta tagasi sommeljeena alustanud ja hiljem šampanjade hingeelule pühendunud Essi Avellan. Muu hulgas on ta kirjutanud šampanjast raamatuid ja artikleid, korraldab Helsingis Grand Champagne šampanjamessi ning on üks neist üle kolmesajast veinitundjast kogu maailmas ja esimene Soomes, kel Master of Wine’i tiitel.
Lisaks esineb Avellan šampanja degusteerimistel ja korraldab meistriklasse – üks selliseid teda Tallinna tõigi. Ta juhtis siin Philipponnat’ ja Tarlanti maaletoojafirma Brillare kutsel meistriklassi, millest osavõtnud said tema juhendamisel võrrelda nende šampanjamajade isikupärast stiili ja iseloomulikke maitseid.
«Just mitut šampanjat kõrvuti maitstes on kõige õigem ja parem selle hinnalise vahuveini tundmaõppimist alustada, et joogist ja oma maitse-eelistustest aru saada. Kuus erinevat, nagu selles meistriklassis, on tutvuse sõlmimiseks paras kogus,» avaldab Avellan, kes ise maitseb kõikvõimalikes žüriides, võistlustel, hindamistel ja degustatsioonidel umbes neli tuhat eri šampanjat aastas.