Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptisoovitus: läätse-jaka tortillarullid

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig tutvustab retsepti, mille ta pani kokku väga erinevate riikide köökidest.

Jaka on eestikeelne nimetus jackfruit’ile, millega puutusin esimest korda kokku Aasias ning soolasel kujul toidu sisse sätitult alles aastake tagasi Bail. Ja pole vist vaja mainida, et mulle väga maitses! Kuna seda Eestis värskena pole mul näha õnnestunud, siis ka ise katsetamine on selle taha jäänud, aga hiljuti jõudis mu koju üks purgike soolvees jakat ja kasutatud see nüüd igal juhul sai. 

Tortillarull tähistab enchillada’t, mis on mehhiko köögist pärit täidetud ning ahjus kastme ning juustuga üle küpsetatud. Puy läätsed on pärit aga Prantsusmaalt, seega vähemalt kolm kultuuri on siin retseptis küll kokku sattunud, aga kinnitan, et nad täiendavad üksteist kenasti. 

Vaja läheb:

  • 1 dl Puy läätsesid
  • 1 sibul
  • 1 jalopeno
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • Praadimiseks õli
  • 1 purk jakat soolvees (324 g)
  • 1 paprika
  • 5 dl enchillada-kastet (võid osta poest või teha ise alloleva retsepti järgi)
  • 4 tortillat
  • 100 g juustu
  • Serveerimiseks värsket koriandrit

Enchillada-kaste

  • 3 spl rapsiõli
  • 3 spl jahu
  • 1 spl jahvatatud paprikat
  • Maitse järgi tšillihelbeid
  • 1 tl jahvatatud vürtslöömneid
  • 1 tl kuivatatud punet
  • 3,5 dl aedviljapuljongit
  • 2 spl tomatipastat
  • 200 g tomatipüreed või purustatud tomateid
  • Maitse järgi soola

Keeda läätsed soolaga maitsestatud vees pehmeks (aga mitte üle).

Tükelda sibul ja jalopeno ning prae neid koos vürtsköömnetega väheses õlis, kuni sibul on kergelt klaasjas ning vürtsköömned lõhnavad imeliselt.

Lisa pannile jaka ning tükeldatud paprika ning prae vahepeal segades kuni jaka on kergelt lagunenud ning paprika pehmenenud - nii umbes 5 minutikest.

Siis sega pannile juurde ka läätsed ning umbes kolmandik kastmest.

Kolmandik kastmest määri ahjuvormi põhjale.

Jaga jaka-läätsesegu nelja tortilla vahel, keera need rulli ning säti ahjuvormi nii, et lahtine külg jääb allapoole,

Kata tortillarullid viimase kolmandiku kastmega, raputa üle riivitud juustuga ning küpseta 200 kraadi juures umbes 20 minutit kuni juust on sulanud ja rullid on kergelt krõbedad.

Kui soovid ka kastme ise teha (soovitan soojalt, see pole üldse keeruline), siis sega omavahel kokku maitseained jahu ja maitseained.

Kuumuta väiksemas potis õli ning kui see on kuum, siis lisa jahu-maitseainete segu ning kuumuta seda pidevalt segades umbes 5 minutit.

Seejärel lisa puljong ning jällegi pidevalt segades lase kastmel umbes 2 minuti jooksul keskmisel kuumusel pakseneda.

Viimasena sega hulka tomatipasta- ja püree, sega kõik ühtlaseks ning maitsesta endale sobiva koguse soolaga.

Tagasi üles