Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retseptisoovitused Bretagne’i köögist: tursasupp õllega, ümberpööratud kook ja valged oad

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Valery Vvoennyy / PantherMedia / Valery Vvoennyy

Prantsuse köögi üks tooniandjaid on Bretagne'i poolsaar Lääne-Prantsusmaal. Siin on kolm retsepti bretoonidelt, mida kodus järgi proovida. 

Tursasupp õllega ​(Soupe de cabillaud à la bière)

Vaja läheb:

  • 1 kg turska
  • 2 porrut
  • loorberilehte 
  • soola 
  • pipart 
  • petersellilehti 
  • tüümiani 
  • 10-12 tera koriandrit 
  • 1-2 sibulat 
  • võid 
  • noaotsaga safranit 
  • 1 klaas heledat õlut
  • 2 munakollast 
  • koort

Valmistamine:

Keeda ettevalmistatud kala 1 liitris vees maitseainete ja maitserohelisega, kurna leem. Hauta porru- ja sibulaviilud eraldi võis umbes 15 minutit, vala juurde kurnatud puljong ja õlu, lisa safran.

Puhasta kala luudest, soovi korral võta ära ka nahk, pane tükid suppi.

Vala juurde segatud munakollased ja koor, ära enam keema lase.

Bretagne'i ümberpööratud kook (Far Breton)

  • 200 g kuivatatud ploome
  •  200 g jahu 
  • 150 g suhkrut 
  • natuke soola
  • 4-5 muna 
  • 3/4 liitrit piima
  • võid vormi määrimiseks

Valmistamine:

Leota ploome 12 tundi. Klopi muudest ainetest tainas, lisades vaheldumisi piima ja jahu. Pane võiga määritud vormi põhja kividest puhastatud ploomid, peale tainas.

Küpseta ahjus 30 minutit.

Söö soojalt.

Bretagne'i valged oad (Haricots blancs bretonne)

Sega eelmisel päeval likku pandud ja seejärel keedetud oad tomatikastmega ja keeda veelkord läbi.

Kasutatud on Linda Petti raamatut «Prantsuse köök» (kirjastus Ilmavalgus, 1995). Avaldatud autori järeltulijate loal.

Tagasi üles