Käes on supisesoon! Kuigi misosuppi peetakse pigem isutekitajaks enne lõuna- või õhtusööki, on see retsept kohandatud Jaapani Okinawa saare elaniku Kamada Nakazato järgi, kes eelistas seda just hommikuti süüa, vahendab Blue Zones.
Retseptisoovitus: köögiviljadega misosupp
Nii misot kui värskeid shiitake-seeni näeb viimasel ajal üha sagedamini ka tavalisemate toidupoodide riiulitel, mis teeb suurt rõõmu, sest misosupp on pika elueaga okinawalaste üks armastatumaid toite.
Kui värskeid shiitake-seeni pole saada, siis leota neli suuremat kuivatatud seent sooja kraaniveega täidetud kausis umbes 20 minutit. Nõruta ja jäta vedelik alles. Kurna see läbi marli. Seenevedelikku võid kasutada suppi tehes samas koguses vee asemel.
Mida tumedam on miso, seda tugevama maitsega ja soolasem ta on. Valget ja kollast misot kasutatakse rohkem universaalse põhjana.
Vaja läheb:
- 3 spl misopastat, nt shiro miso (valge), miso (ehk punane miso) või shinshu miso (kollane)
- 1-1,5 spl maitsestamata riisiveiniäädikat
- 1 suurt kooritud küüslauguküünt
- 4 cm värsket kooritud ingverit
- ligi 220 g tahket tofut, u 1 cm kuuubikutena
- 110 g värskeid shiitake-seeni, jalad eemaldatud, kübarad peeneks viilutatud
- 2 tassi hernevõrseid (u 85 g), jämedalt hakitud. Asenduseks võid kasutada ka ürt-allikkerssi või beebispinatit.
- 6 keskmist rohelist sibulat, peeneks hakitud
- 2 tl röstitud seesami õli
- 1 tl sojakastet
Valmistamine:
1. Pane miso, riisiäädikas, küüslauk, ingver ja tass vett suuremasse köögikombaini. Lase masinal tööd teha nii kaua, kuni segu on ühtlane.
2. Kalla misosegu keskmise suurusega kastrulisse, kuhu on lisatud neli tassi vett. Lisa tofu, seened, hernevõrsed ja rohelised sibulad. Lase segul keskmisel kuumusel keema tõusta ja sega tihti. Vähenda kuumust ja lase supil muliseda ilma kaaneta veel viis minutit.
3. Keera tuli kinni ning sega enne serveerimist sisse seesamiõli ja sojakaste.
Kui eelistad enamat tekstuuri, haki küüslauk ja ingver peeneks, kuid ära pane neid köögikombaini, vaid lisa alles supile koos tofuga.