Lähiajal hakatakse ehitusmaterjali tootma millestki üsna eemaletõukavast (3)

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: pexels.com

Teadlased on jõudnud lahenduseni, mis lubab väga keskkonnasäästlikku ehitusmaterjali toota millestki õige kummalisest: inimeste väljaheitest.

Austraalia ülikooli teadlased on leidnud lahenduse, mis lubab inimväljaheidet kasutada telliste valmistamiseks, vahendab Daily Mail. Kui praegu lõpetab väljaheide jäätmekäitlusjaamas ja sellega pole rohkem midagi peale hakata, siis uuenduslik tellise valmistamise tehnoloogia lubaks arvestatava osa sellest kasutada ehitusmaterjaliks.

Uuenduslikud tellised koosnevad 25 protsendi ulatuses väljaheitest ja 75 protsendi ulatuses klassikalisest savist. Kui esialgu peljati, et sellise koostisega tellis ei saa piisavalt tugev, siis vastupidavustestid on tõestanud, et hirm oli alusetu. Samuti on säärane tellis poorsem ja parema soojapidavusega.

Selliste telliste tootmine vähendaks jäätmekäitlusjaamas lõpetava väljaheite osakaalu tervelt 30 protsendi võrra. Samuti, kinnitavad tellise välja töötanud Austraalia RMIT Ülikooli teadlased, vähendab see inimkonna süsinikujalajälge. Seda juba siis, kui telliste valmistamiseks läheks kõigest 15 protsenti praegu jäätmejaamas lõpetavast väljaheitest.

Inimväljaheitest koosnev tellis.
Inimväljaheitest koosnev tellis. Foto: rmit.edu.au

Säärase tellise valmistamiseks kulub oluliselt vähem energiat kui klassikalise tellise tegemiseks. Samuti on see klassikalisest tellisest tublisti soodsam. «Näeme, et selline tellis võiks olla lahenduseks paljudele ülemaailmsetele keskkonnaprobleemidele,» sõnab üks tellise väljatöötamisel osalenud RMIT Ülikooli inseneridest, Abas Mohajerani.

Enne, kui tellised tootmisse lähevad, tuleb teha täiendavaid katseid, kuid on täiesti kindel, et mingil määral hakkab säärast lahendust varsti ehituses kohtama.

Varem on uuritud inimuriini kasutamise võimalikkust ehitusmaterjalide valmistamisel ja ka seal ei paista pilt päris lootusetu.

Vaata rohkem SIIT.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles