Pajuvärava talu perenaise Heidi Hanso sõnul on söögis enamat kui vaid toitained. «Toit on energia ja tänu ja meeleolu ja armastus ja mälestused,» ütleb Saare maaelu entusiast.
Pajuvärava talu perenaine Heidi Hanso jagab imelist maitseelamust: linnulihahautis Bali vürtsidega
Vaja läheb
- porgandeid
- kartuleid
- sellerit
- porrut
- suvikõrvitsat
- paprikat
- šampinjone
- kvaliteetset (eelistatult omakasvatatud) linnuliha
- purk kookospiima
- tüümiani, rosmariini
- soola
- linnurasva, kookosrasva
- vürtsikat maitseainesegu linnulihale
Valmistamine
Kõigepealt tuleb juurikad hoolega pesta, küll aga mitte koorida ja tükeldada need suupärasteks tükkideks. «Viska need ahjupotti, lisa sorts isesulatatud linnurasva, soola, tüümiani või rosmariini ja pane pott puupliidiahju,» õpetab taluperenaine.
Võib lisada ka mõne tilga äädikat.
Linnulihast on Heidil käepärast kalkunirinnatükk, mille ta tükeldab ja pruunistab pannil kookosrasvas. Aroomi ja vürtsi lisab tubli kodukokk linnulihale mõeldud maitseaineseguga, milles on «natuke teravust ja maitse-elu sees.»
Pärast lihatükkide pruunistamist lisa porru ja kookospiim. «Lase haududa ja sega seejärel kokku puupliidi ahjus podisevate juurikatega,» kirjeldab Heidi asjade käiku.
Lase segul veel pool tundi haududa ja maitsesta.
«Ja siis söö. Niimoodi hetkes. Rahulikult ja laua taga. Ja mõtle, et tegelikult teeb toit meist selle, kes me oleme,» paneb Pajuvärava perenaine piduliku punkti.