Kasvatusekspert: kaheksa-aastane laps peaks tegema mitmeid majapidamistöid

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Lastele kodus väikeste jõukohaste kohustuste andmine ei ole nende kiusamine, vaid mõistlik eluks ettevalmistus, mida tuleks igal juhul rakendada, leiab kasvatusekspert.

Kuigi paljud meist mäletavad väga hästi, et neil olid kodus juba maast-madalast oma kindlad ülesanded, annavad vähesed meist praegu sarnaseid kohustusi oma lastele. Kasvatusekspert Deborah Gilboa leiab, et see on väga suur viga, mis tuleb kindlasti parandada, vahendab portaal Country Living.

Gilboa sõnul leiavad paljud praegused lapsevanemad, et nende järeltulijad on kooli ja kooliväliste huviringidega juba nii hõivatud, et mingeid koduseid kohustusi ei tohi neile mingil juhul anda. Kuid, nagu ütleb Gilboa, on majapidamistöödes kaasa löömine suurepärane moodus kasvatada lapsi, kes oskavad lahendada jooksvalt elus ette tulevaid probleeme ja võtta vastutust.

Mõistagi tuleb igale vanuserühmale anda talle võimetekohased ülesanded. Ka siin on Gilboal oma soovitused olemas.

  • 1,5-kolmeaastane laps: sellises vanuses hakkavad lapsed kodutöödes kaasalöömisest väga huvituma, aga ei ole veel suurteks kohustusteks valmis. Alustada tuleb tasakesi: näiteks lasta neil hoida kühvlit, kui harjaga prügi kokku pühid, või aidata tasahilju nõudepesemisel, järelvalve all, mõistagi.
  • Nelja-viieaastane laps: laps peaks olema võimeline ise oma asjad kokku korjama. Selles vanuses peaks lapsel olema harjumus iga päeva lõpus enda järelt koristada. Ta peaks oskama ära viia oma nõusid. 
  • Kuue-kaheksa-aastane laps: sellises vanuses lapsel peaksid olema oma iganädalased kindlad kohustused, veel parem, igapäevased. Näiteks kaheksa-aastane võiks vabalt pesta oma pesu, rääkimata sellest, et kodu koristamisel peaks tal olema oma kindlad ülesanded, näiteks tolmu pühkimine või prügikastide tühjendamine.

Allpool on näha Gilboa eestvedamisel tehtud videot, kus kaheksa-aastane poiss õpetab tudengitele, kuidas oma pesu pesta.

Kas sinu lapsed löövad kodutöödes kaasa või pead seda tähtsusetuks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles