Briti kuningapere liikmetele on Buckinghami palees elamine tegelikult väga vastumeelne

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Buckinghami palee.
Buckinghami palee. Foto: Caro / Thomas Ruffer / Scanpix

Kuigi võiks arvata, et Buckinghami palees elamine on täielik unistuste täitumine, ei ole kuningapere liikmed sugugi samal arvamusel. Vastupidi, nad ei soovi seda sugugi.

Buckinghami paleel on pikk ajalugu: see on pärit 18. sajandist ja on kuninganna Victoria valitsemisajast peale olnud võimul oleva monarhi põhieluasemeks. Maja eksterjöör on suursugune. Ka meedias nähtud interjöörifotod lubavad arvata, et tegemist on unelmate eluasemega. Tõde on siiski pisut teistsugune, vahendab portaal House Beautiful.

Tegelikult pole Buckinghami palee mugav, kodune ega alati isegi mitte tervisele ohutu. Alles paar aastat tagasi tehti hoones suuremahulisi asbesti eemaldamise töid, kuigi teadmised materjali ohtlikkusest tervisele ulatuvad juba aastakümnete taha. Lõpule jõudnud need tööd veel ei ole: palee suuruse tõttu kulub selleks umbes kümme aastat. 

Väga kehvas seisus on aeg-ajalt olnud ka palee elektrijuhtmestik, mida siis avariiremondi korras kiiresti parandatud on. 2007. aastal oleks printsess Anne peaaegu saanud pihta maja laguneva fassaadi tükiga. Ja uskuge või mitte, ka Briti kuningapere palees pannakse katuse alla ämbreid, sest see sajab kohati läbi. 2001. aastal oli palee aga hädas kahjuritega: selle oli vallutanud rotikoloonia.

Praegu läbib loss küll kulukat värskendusremonti, aga nende töödega loodetakse valmis saada alles 2025. aastaks. Tõenäoliselt peab kuninganna Elizabeth mingis etapis ka mujale kolima, sest vahepeal muutub loss elamiskõlbmatuks. Parandustööde peale kulub eeldatavalt ligi 500 miljonit eurot.

Kui kuninganna Elizabeth talub vapralt kõiki lossi puudusi, siis tulevane kuningas, prints Charles, ei ole sugugi nii optimistlik. Tuntud keskkonnakaitsjana ei ole ta niivõrd mures oma mugavuse ja heaolu, kuivõrd Buckinghami palee iganenud lahenduste pärast, mis keskkonnale hästi ei mõju. 

«Ta ei ole Buckinghami palee suurimaid austajaid. Ta ütleb, et selle maja ülalpidamiskulud ei ole mõistlikud ei rahalisest ega keskkonnasäästlikust aspektist,» räägib üks printsi lähemalt tundev allikas. Printsi hinnangul olevat palee näol suisa tegemist pigem muuseumiga.

On suisa väga tõenäoline, et kui järg jõuab printsi kätte, jääb Buckinghami paleele vaid ametlike ürituste võõrustamise funktsioon ja elama seal keegi enam ei hakka. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles