9 toitu, millega lennuväsimust peletada

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Nii vaimustav, kui reisimine ka on, keerab see kehas mitmed protsessid lootusetult tagurpidi. Tead ju seda tunnet, kui oled keset pärastlõunat rampväsinud, hommikul kell 4 aga üleval ja enam magama ei jää. 

Mida rohkem ajavööndeid sa läbid, seda suurem põnts see kehale on.  Siiski aitavad mõned toidud ja vürtsid kehal ajavöönditega lihtsamini kohaneda või ka tagasi kodus keha uuesti tavarütmi viia, kirjutab Greatist.

1. Kinoa

Kuna kinoa kuulub komplekssete süsivesikute hulka, siis  aitab ta hoida energiataset ühtlasena, kui pärastlõunane tarduni hakkab jälle ligi hiilima. Ja kuna ta on kiudainerikas, siis on teda küllaltki kerge seedida. 

2. Kirsid

Need rubiinpunased viljad on parimad melatoniiniallikad. Melatoniin aitab unemustreid korrastada ja on tõeliseks õnnistuseks, kui sul on raskusi uinumisega. Söö neid umbes kaks tundi enne voodisseminekut. 

3. Brasiilia pähklid ehk parapähklid

Kas oled ärganud keset ööd ainult sellepärast, et nii hull nälg tuli kallale? Kui selle taga on lennuväsimus, siis arvab tõenäoliselt su keha, et on õhtusöögi aeg. Leevenda nälga Brasiilia pähklitega, kuna nad sisaldavad seleeniumit, mis soodustab paremat und ja nende tervislikud rasvhapped hoiavad näljatunded tasakaalus. 

4. Vürtsköömen

Vürtsköömned pole lihtsalt karri maitsestamiseks. Kuna neis on tugev rahustav jõud, siis on vürtsköömneid juba iidsetest aegadest peale ajurvedas rahustina kasutatud. 

Võid teha nii lihtsa variandi, kui lisada jahvatatud pulbrile veidi keevat vett ja juua kurnatud segu tee asemel paar korda päevas.

5. Banaanid

Rahutuse vastu võib süüa  1-2 tundi enne magamaminekut ka banaane, kuna magneesium ja kaalium, mida banaanid sisaldavad, on elektrolüüdid, mis võivad tasakaalustada keha soolamajandust. 

6. Ingver

Lennuväsimuse korral võib ühe esimese asjana endast märku anda seedimine. Paku kõhule leevenduseks ingverit, mida kasutatakse tavaliselt soolte motoorika ergutamiseks ja iivelduse kergendamiseks. Kui ei leia värsket ingverit, kasuta tee tegemiseks pulbrit. 

7. Kalkun

Kalkunis sisalduv trüptofaan aitab unetuse vastu, mis kaasneb lennuväsimusega. Kuna kalkun on samas teistest lahjem liha, siis on seda kergem seedida.

8. Kiivi

Kiivi aitab siis, kui sa magad korraga kolm tundi. Samuti aitab ta kõhukinnisuse vastu, mis on tavaline lendamisega seotud nähe. Kuna kiivi on ka väga C-vitamiinirohke, siis hoiab ta su immuunsüsteemi korras, vaatamata kliimale, ajavöönditele ja kõrgustele. 

9. Rohelised lehtköögiviljad

Magneesiumitase kehas kõigub normaalsuse piires küll terve päeva, kuid loomulik kõikumine läheb ajavööndite vahetudes käest ära, mis keerab sassi nii su unemustrid kui sisemise kehakella.  Rohelised lehtköögiviljad nagu lehtkapsas või spinat aitavad magneesiumitaset stabiilsena hoida, et aidata lennuväsimusest tingitud aju-udu vastu.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles