Lindude talvine toitmine võib kasu asemel palju kahju teha (8)

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinitihane söömas.
Sinitihane söömas. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui siiani on arvatud, et lindude talvine toitmine on igakülgselt kasulik, siis paarist värskemast uuringust selgub, et see pole täielik tõde.

Kuigi siiani on talviti lakkamatult meenutatud vajadust tiivulisi sõpru toita, on selle vajalikus või suisa arukus üleüldse küsimuse alla seatud, vahendab portaal Cool Green Science.

Nimelt selgub paarist hiljuti läbiviidud uuringust, et talvine toitmine võib lindudele rohkem kahju teha kui kasu toob. 

Ühes uuringus keskenduti põhiliselt sinitihasele ja uuriti talvise toitmise mõju nende pesitsusperioodi edukusele. Selgus, et sinitihased, keda talv läbi toideti, munesid vähem mune, haudusid välja veelgi vähem tibusid ja suutsid kasvatada suureks väiksema arvu noorlinde kui sinitihased, keda talvel ei toidetud.

Teises uuringus keskenduti rasvatihasele ja saadi sarnased tulemused: talvel toidetud linnud saavad vähem järglasi kui need, keda talvel ei toidetud. 

Muidugi tuleb silmas pidada, et tegu on kõigest kahe uuringuga ja ka uuringu läbiviijad ise möönavad, et kindlasti on vaja teha mitmeid täiendavaid uuringuid enne, kui võiks üldse mõelda väitele, et lindude talvine toitmine on pigem kahjulik kui kasulik, kuid mõtteainet annavad need siiski.

Miks talvine toitmine täpsemalt väiksemat järglaste arvu põhjustab, kummastki uuringust ei selgu, kuid välja on käidud mitmeid erinevaid hüpoteese. 

Ühe võimaliku põhjusena tuuakse välja, et inimese pandud toit on ühekülgne: see sisaldab liiga palju rasva, aga vajaks rohkem proteiini, mikrotoitaineid ja antioksüdante, et lindude munad oleksid kvaliteetsemad.

Teine teooria käib välja võimaluse, et talvine toitmine aitab raske perioodi üle elada nõrkadel lindudel, kes polegi jätkusuutlikud ja toitmata jätmise korral loodusliku valiku läbi hukkuksid. 

Kolmas teooria aga ütleb, et on võimalik, et talvel toidetud linnud teevad oma pesa toitmiskoha lähedale hoolimata sellest, et pesaehituseks, munemiseks, haudumiseks ja noorlindude kasvatamiseks võib tegu olla äärmiselt kehva valikuga.

Lindude talvise toitmise mõju lindudele endile vajab kindlasti põhjalikumaid uuringuid. Kas või selleks, et teha kindlaks, kuidas kanduvad sel moel edasi haigused, kuid kindlasti ka selleks, et selgitada välja mõju lindude järglaste saamisele.

Kindlasti tuleks toit välja panna väga karmidel külmadel talvedel, kus on ilmne, et kõrvalise abita oleks lindude kadu väga suur. Kuid pehmematel talvedel, kus lindudel looduses toidupuudust tekkida ei saa, võib osutuda targemaks neid mitte lisaks toita.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles