Sügavkülmutamine on üks viis, kuidas toiduainete eluiga pikendada, kuid sugugi mitte kõigile toitudele ei tule sügavkülmutamine kasuks. Osa puhul võib see olla isegi tervisele ohtlik, väidab Kevin Murphy, kogenud toidutööstuse asjatundja.
10 toiduainet, mida ei peaks kunagi sügavkülmutama
1. Vedelikud
Vedelikud paisuvad ja tõmbuvad kokku, kui nad panna sügavkülma. See kehtib nii klaasnõude, purkide kui plastsäilitusnõude kohta.
2. Munad
Munade sügavkülmutamise vastu on professor Murphy sellepärast, et need võivad sügavkülmas paisumissurve tõttu külmumispunktis lõhkeda.
3. Salat
Kui sa ostad salatit, siis ikka selle krõmpsuva mahlakuse pärast. Sügavkülm jätab salati sellest kõigest ilma ja asemele jääb ebamäärane roheline ollus, mis kedagi sööma ei meelita.
4. Enamik puu- ja köögivilju
Murphy ütles, et värskete puu- ja köögiviljade jaoks on vaja madalamaid temperatuure, kui on enamasti kodustes külmikutes, ja maitse pole enam kuigi hea.
5. Eelnevalt külmutatud toores liha, kala ja linnuliha
Murphy sõnul tuleks liha taaskülmutamine tootjatele jätta. «Sa külmutad midagi, mida on juba külmutatud ja sa ei külmuta seda korralikult. See põhjustab toote roiskumise,» ütles Murphy.
«Tootjad külmutavad tavaliselt liha 27 kraadi alla nulli, et parasiite tappa,» kommenteeris Murphy. «Kui sa aga taaskülmutad liha normaalsel sügavkülmatemperatuuril kodus, mis on umbes -18 kraadi, muutub liha vintskeks ega maitse hästi.»
6. Praetud toidud
Kui mõtled, et paned söögikorrast ülejäänud kanatiivad ja frititud kartulid sügavkülma, et homme jälle hea võtta, siis sa eksid — krõbedusest ei jää enam midagi alles.
7. Piim, hapukoor ja jogurt
Need piimatooted võivad tarduda ja müredaks muutuda.
8. Toored kartulid
Murphy sõnul ei ole tooreid kartuleid hea sügavkülmutada, kuna vesi ja tärklis muudavad kartuli pigem jahuseks, teraliseks ja kehva maitsega mudruks.
9. Kohvioad
Kuigi jää lisamine kohvi pole probleem, ei tuleks terveid või jahvatatud kohviube sügavkülma panna, kuna oad imavad maitseid ja niiskust teistelt toodetelt.
10. Värsked ürdid
Murphy sõnul hakkavad külmutades taimerakud paisuma ja see lagundab taimi. Taimed jäätuvad, aga kui sa nad üles sulatad, saad rohelise pudru, eriti mis puudutab õrnemaid maitsetaimi nagu petersell, basiilik ja koriander.
Allikas: Insider