Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Põnevate toorainetega retseptiidee tuliuuest Eesti kokaraamatust: siga piimavannis

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Tiit Efert

Lääne-Virumaal Roela külje all tegutsevas Saara farmis elavad sead mõnusat elu. Tegemist on ühega vähestest ‒ kui mitte ainukese ‒ Eestisse alles jäänud maheseafarmidest, kus sead saavad nautida vaid mahetoitu ja aedikutes ringi liikuda niipalju, kui süda soovib.

Tiit Eferti raamatus «Eesti maitsed» (kirjastus Varrak) on antud põhjalik ülevaade meil leiduvatest toorainetest, mida rikastavad mitmete kokaraamatute autori Kristina Eferti retseptid. Paljud neist on inspireeritud Eesti väiketootjate toodangust.

Siga piimavannis (4-5 in)

Vaja läheb:

  • 1,2 kg mahesea küljetükki (nt Saara farm)
  • 700 g kartuleid
  • 5 hapukamat õuna
  • 1 suurem salveioks
  • 2 tüümianioksa
  • 1 fenkolimugul
  • 1 suurem Peipsi sibul
  • 700 ml piima
  • soola
  • värskelt jahvatatud musta pipart

Valmistamine

Lõika kamar terava noaga kas triibuliseks või ruuduliseks, nii nagu sulle meeldib, aga hoidu lihasse sisse lõikamast. Hõõru lihatükk soolaga kokku ning lase toatemperatuuril vähemalt pool tundi seista. Seejärel kuivata majapidamispaberiga, maitsesta pipraga, tõsta ahjuvormi ning aseta 250 kraadini eelkuumutatud ahju 20‒30 minutiks, kuni kamar on krõbe.

Samal ajal koori sibul ja kartulid. Lõika kartulid pooleks, viiluta sibul ja fenkol. Koori õunad (koduaia õunad jäta koorimata), lõika sektoriteks ning eemalda seemnekojad. Alanda ahjutemperatuuri 180 kraadini, vala liha juurde piim, lisa ürdid ja sibul ning küpseta veel üks tund. Seejärel lisa kartulid ja fenkol, maitsesta kaste soolaga ja küpseta 15 minutit, viimasena lisa õunad ning küpseta veel 20 minutit.

Kui tundub, et kamar pruunistub liialt, kata küpsetusvorm kergelt fooliumiga.

Tagasi üles