Rimi kokk Jörgen Kohal soovitab valmistada kolmekäigulise eine, mille valmistamisest võtaksid osa kõik pereliikmed – nii suured kui väikesed.
Rimi kokk: vabariigi sünnipäeva uhke kolmekäiguline õhtusöök
«Tänapäeval pole pereliikmetel kombeks enam nii palju omavahel näost näkku suhelda kui aastakümneid tagasi või teha koos toredaid asju: suhtlus on kolinud sotsiaalmeediasse ning paras segaja on ka televiisor,» rääkis Jörgen Kohal. «Mina soovitan sel aastal lülitada juba hommikul nutiseadmed välja ning veeta perega üks tore päev. Mõned tunnid enne presidendi kõnet aga võiks kogu pere kolida kööki ja asuda valmistama ühte korralikku eestipärast õhtusööki väikse vimkaga, milleks on pirnikook.»
Jörgen Kohali peolaud on järgmine: eelroaks täidetud leivakorvid, pearoaks rohelise kattega seakaela karbonaad praekartuli ja hautatud kapsaga ning magustoiduks midagi veidi teistsugust — ameeriklaste lemmik pirnikook. «Esmalt soovitan üle vaadata kõik retseptid ja panna kirja, mis on juba kodus olemas ja mida võib veel vaja minna. Kui kõik vajalik on valmis pandud, võib asuda kokkama! Kuna kõige kauem läheb aega pirnikoogiga, siis tuleks alustada pirnide tükeldamisest. Nii kaua, kui suuremad lapsed pirne lõiguvad, võib ema hakata koogitäidise jaoks pruunistama suhkrut ning isa panna hapukapsa podisema, millele võiks mõnusama maitse andmiseks lisada õunamahla. Kõige pisemad on kindlasti tublid leivakorvide kaunistajad–täitjad, kuhu võiks teha vanemate abiga näiteks sulajuustu ja suitsuskumbria segu. Või siis hoopis küüslaugu–juustu täidise. Usun, et pole rõõmsamat algust vabariigi sünnipäevale, kui kogu pere on koos: kindlasti maitsevad ka toidud hoopis paremini, kui igaüks on neisse oma panuse andnud!»
Retseptid on mõeldud 4 inimesele
Pirnikook
Pirnikoogi tainas:
- 200 g jahu
- 1 spl suhkrut
- 0,5 tl soola
- 120 g külma võid
- 4 spl külma vett
Täidis:
- 1 kg pirne
- 3 spl tärklist
- 100 g suhkrut
- 30 g võid
- ühe sidruni mahl
Valmistamine
Sega köögikombainis jahu, sool ja suhkur. Seejärel lisa külm või ning mikserda köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa u 4 spl külma vett ning sega veel korra. Sõtku tainas ühtlaseks palliks ning jaota kaheks, suru mõlemad tainaportsud lamedaks kettaks ning pane 30 minutiks külmkappi. Pese pirnid, eemalda südamikud ning lõika õhukesteks viiludeks. Pane pannile või ja suhkur ning kuumuta kuni kogu suhkur on karamelliseerunud. Lisa lõigatud pirnid. Pirnide pehmenedes lisa veega segatud tärklis ja sega hoolikalt.
Rulli tainas õhukeseks umbes 28 cm läbimõõduga kettaks. Aseta üks taignaketas 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja servadele. Vala pirnimass rullitud taigna keskele. Aseta peale teine taignaketas või lõika ja põimi ruudustik. Suru servad tugevasti kinni, soovikorral kaunista pealmine taignakiht lehekeste või teiste taignast lõigatud kujunditega. Pintselda pirukas pealt munaga ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit kuni pirukas on pealt kuldne. Lase pirukal enne serveerimist veidi jahtuda.
Rohelise kattega seakaela karbonaad
Roheline panko:
- 40 g peterselli
- 40 g panko riivsaia
- 50 g juustu
Lõika petersell peenemaks ning sega kutteris ühtlaseks massiks.
Karbonaad:
- 4 viilu seakaelakarbonaadi
- soola ja pipart
- rohelist panko riivsaia
Õunane hapukapsas:
- 900 g hapukapsast
- pool liitrit õunamahla
- 50 g suhkrut
Ürtidega praekartul:
- 1 kg kartulit
- näpuotsatäis soola, tilli ja rohelist sibulat
Valmistamine
Maitsesta sealiha soola ja pipraga. Puista peale rohelist panko riivsaia. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 25 min.
Õunane hapukapsas:
Sega kokku hapukapsas, õunamahl ning suhkur. Hauta potis u 1,5 h.
Suupisted
Suitsuskumbriatäidis
- 100 g suitsuskumbriat
- 200 g sulajuustu
- tilli
Valmistamine:
Puhasta skumbria luudest ning sega kõik koostisosad kutteris ühtlaseks massiks.
Küüslaugutäidis
- 100 g riivjuustu
- 200 g toorjuustu
- 1 küüslauguküüs
Valmistamine:
Puhasta küüslauk ning sega kõik koostisosad kutteris ühtlaseks massiks.
Leivakorvikeste täidist kulub korvi kohta u 10–15 g.