Üüriäri telgitagused: kas anda korter üürile eraisikuna või ettevõtte kaudu?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üüriäri saladused.
Üüriäri saladused. Foto: Shutterstock

Kinnisvarakäsiraamatute autor ja lektor Tõnu Toompark selgitab, millises olukorras on mõistlik korter ettevõtte kaudu üürile anda ning millal seda pigem eraisikuna teha.

Kui väljaüüritava korteri omanik on ettevõte, on ainus mõistlik võimalus korterit välja üürida sama ettevõtte alt. Kui aga korteri omanikuks juhtub olema eraisik, on valikuvõimalus.

Eraisikust korteriomanik saab olla üürileandja eraisikuna. Sellisel juhul tuleb aga üürituludelt tulumaksu tasuda. Alates 2016. aastast on üüritulu efektiivne tulumaksumäär 16 protsenti. Üürikorterisse mahutatud ressurssid, eesotsas sisustuse soetamise, remondi, maamaksu ja kindlustusega, eraisikust üürileandja tuludest maha lahutada ei saa.

Eraisikust korteriomanik võib eluruumi anda tasuta kasutamise lepingu alusel näiteks endale kuuluvale ettevõttele, kes omakorda korterit üürnikule välja üürib. Sellistel puhkudel saab ettevõte üüritulu endale. Samuti saab ettevõtte kuludesse kanda korteri heaks tehtud jooksvad kulutused.

Tulumaks rakendub juhul, kui üürileandja soovib ettevõttest raha välja võtta. Palgana raha väljavõtmise puhul lisanduvad sotsiaalmaks, töötuskindlustus ja kogumispensioni makse.

Kinnisvara müük

Tulumaksuküsimus tuleb mängu ka vara müümise korral. Üürikorter ei ole inimese enda peamine eluase, mistõttu tuleb üürikorteri müümisel tasuda tulumaks müügihinna ja soetusmaksumuse vahelt. Mingeid maksuerandeid ega -vabastusi üürikorteri müümisel ei rakendu. Eraisikust vara omanik peab tulumaksu tasuma müügile järgneval aastal.

Ettevõttes oleva vara puhul tuleb tulumaks tasuda ettevõttest raha palga või dividendidena väljavõtmise järel. Kui investoril on plaan soetada vara, mida kavatsetakase välja üürima hakata, on mõistlik vara soetada ettevõtte nimele. Maksueelis, mis tuleneb maksustamise edasilükkamisest on väga oluline, see paneb kindlasti soovitama üüriäri ajada läbi ettevõtte.

Rohkem lugemismaterjali kinnisvarateemadel leiad SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles