Üüriäri telgitagused: kas üürniku leidmiseks on ikka maaklerit vaja?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kinnisvaraanalüütik ja kinnisvarakäsiraamatute autor Tõnu Toompark annab nõu, millal on kõige mõistlikum maaklerteenust kasutada.

Maakleriteenuse kasutamise mõistlikkus sõltub suurel määral turul toimuvast. Kui üüriturul on suur nõudlus ja üürikortereid rabatakse kui sooje saiu, ei ole suurt mõtet kinnisvaramaaklerit palgata.

Pigem tasub üürileandjal esmalt ise katsetada, kas portaali pandud ja lisaks sotsiaalmeediasse jagatud kuulutus üürniku kätte aitab tuua. Seejuures peab üürileandja olema kindel, et tal on piisavalt tugev üürileping, mis teda tulevikus võimalike probleemide tekkel kaitseb.

Iseseisvalt üürniku leidmise eelis on üürniku jaoks madalam kulu. See  võimaldab üürnikult tavapärase ühe kuu üürisumma ulatuses oleva tagatisraha asemel lihtsamalt nõuda tagatisraha kahe kuu üürisumma ulatuses. Suurem tagatisraha on võimalike riskide maandamiseks sageli isegi heast lepingust parem tagatis.

Üürileandjal iseseisvalt üürniku otsimise juures on omaette küsimus, kas üürileandjal on korralik üürilepingu põhi. Internetist leitavad üürilepingud on enamasti üsna kehva kvaliteediga. Nii võiks maakleriteenuse kasutamise üks eelis olla korraliku üürilepingu sõlmimine. Üürilepingu sõlmivad siiski üürnik ja üürileandja omavahel. Maakler, isegi kui tema on üürniku leidnud ja üürilepingu vormi välja pakkunud, ei vastuta üürilepingu hilisema täitmise eest.

Loiu üürituru puhul või olukorras, kus üüripakkumine ületab nõudlust, tasub üürileandjal maakleritele suuremat tähelepanu pöörata. Maakleri teenust kasutades on mõttekas kokku leppida, kes ja kus üürikorterit kuulutab, sest dubleerivad kuulutused üksteisele suurt lisaväärtust ei anna. Pigem tekitavad sama korteri erinevad üürikuulutused üürnikes segadust ja arusaamatus, mis võib potentiaalsed kliendid eemale peletada.

Kui üürileandjal ei ole aega või tahtmist ise üürniku otsimisega tegeleda, võib ta selle töö täielikult maakleritele delegeerida. Seda kuni selleni, et anda maaklerile üürikorteri võti ja lasta viimasel nii öelda täisteenust osutada. Selline käitumine eeldab muidugi üürileandja täielikku usaldust maakleri vastu.

Täiendav võimalus on korteriomanikul leida ettevõte, kes võtab üürikorteri valitsemise enda kanda ehk hoolitseb üürniku leidmise, üüriraha kogumise ja korteri heakorra eest.

Siin on aga erinevaid skeeme. Näiteks võib üürikorteri valitseja korteriomanikule garanteerida kindla igakuise tulu sõltumata, kas korteris üürnik on või mitte. Või siis tasutakse korteriomanikule vastavalt konkreetsele kehtivale üürilepingule, millest valitseja võtab kokkulepitud tasu.

Vaata rohkem kinnisvarauudiseid kinnisvaraportaalist KV.EE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles