Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retsepti Peipsimaalt: mahlane porganditort cajeta-kreemiga

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Ülle Jukk, Peipsimaa kogukonnaköök

«See porganditort on meie pere versioon ühest korralikust peotordist, kus on kasutatud kodumetsade pähkleid, pohli ja jõhvikaid,» ütleb Vilve Niine, Tagavälja talu perenaine.   

Peipsimaal Atsalama külas asuvas Tagavälja talukohas on elatud juba mitusada aastat. «Tänapäeval püüame jätkata oma esivanemate töid ja tegemisi ning tuua ajaloolist pärimust ka teistele võimalikult lähedale. Toodame ning pakume endavalmistatud ehedat toitu,» ütleb talu perenaine Vilve Niine.

Mahlane porganditort cajeta-kreemiga

Mahlakale maiuspalale lisab ainuomast nüanssi Peipsimaal asuva Paadova talu toodetud cajeta ehk kitsepiimakaramell.

Tainas:

  • 400 g taluvõid
  • 4 muna
  • 400 g pruuni suhkurt
  • 400 g nisujahu
  • 2 tl kerge kuhjaga küpsetuspulbrit
  • 2 tl kerge kuhjaga kaneeli
  • 0,5 tl soola
  • 150 g röstitud metspähkleid
  • 200 g kuivatatud jõhvikaid
  • 400 g porgandit

Kreem:

  • 400 ml 35%list vahukoort
  • 50 g tuhksuhkurt
  • 400 g maitsestamata toorjuustu
  • 350 g cajeta' t (kitsepiimakaramelli)
  • pohli

Kaunistamiseks:

  • 200 g metspähkleid
  • koogi lõikamisel tekkinud jääkide pudi
  • pohli või jõhvikaid

Valmistamine

Sulata või ja jahuta. Vispelda munad suhkruga, lisa sulavõi ja omavahel segatud kuivained. Sega tainasse hakitud metspähklid, kuivatatud jõhvikad ning jämedamalt riivitud porgand. Vala 26 cm lahtikäivasse vormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus 180–190 kraadi juures 30–40 minutit. Jahuta täielikult maha, lõika kõigepealt koogipõhja kõrgemaks kerkinud ülemine kumerus tasaseks (pudi jaoks) ning koogipõhi lapiti kolmeks ühepaksuseks kihiks. Ettevaatust, põhi on hästi rabe! Seepärast kasuta kihtide tõstmiseks abitaldrikut või -ketast!

Võid ka küpsetada ühe põhja suurel ahjuplaadil ja lõigata selle risti kolmeks tükiks ning valmistada ristkülikukujuline tort. Sel juhul lõika servad sirgeks, et saada sealt pudi.

Sega koogipudi röstitud ja hakitud metspähklitega. Kreemi jaoks vahusta koor tuhksuhkruga, lisa toasoe toorjuust ning cajeta, sega ühtlaseks. Aseta alumine ketas serveerimisalusele, kata kolmandiku kreemiga, raputa peale soovi korral natuke pohli. Tee sama ka teise ja kolmanda kettaga. Puista koogile pähklisegu ning kaunista marjadega.

Tagasi üles