Kumb on enne – uks või lukk? Mehaaniline või elektromehaaniline lukk? Lukuga ühendatud nutikas turvasüsteem?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kevadsuvisel hooajal saavad paljud era- ja kortermajad uue kuue. Sageli vahetatakse välja maja või korteri välisuksed. Üks esimestest sammudest ukse valimisel peaks aga hoopis olema lukustuslahenduse läbi mõtlemine – seda infot vajab uksetootja. Lisaks kas on soov ühendada lukk kogu kodu turvasüsteemiga. Kuidas targalt lukku valida, selgitab lukutootja ASSA ABLOY Baltic AS turundusjuht Gisela Toomesoo.

„Luku valimisel tasub arvesse võtta, kas tegemist on maja või korteriga, kas kodus elab suur perekond või üksikisik, kas ust peavad saama hõlpsalt avada ka lapsed ja vanemad inimesed,“ sõnas Toomesoo. Lisaks võiks läbi mõelda uue luku funktsionaalsuse – kas eelistatakse mehaanilist või hoopis kaasaegsemat elektroonilist lahendust, kas ust peaks saama avada ainult võtmega või ka kiipkaardiga või miks mitte hoopis nutitelefoniga? Mehhaanilise lahenduse puhul on omakorda mitmeid valikuid: turva- ja tavalukk, iselukustav, võtmega keeratav, konks- või tavalise keelega lukuraam või hoopis patenteeritud võtmekontrolliga lukusüdamik. „Tänapäeval on valikuid palju, vastavalt läbimõeldud vajadustele saab leida sobiva lahenduse,“ lisas ta.

Peresõbralik elektromehaaniline lukk

Mehaaniliste lahenduste kõrval muutuvad iga aastaga aina populaarsemaks elektromehaanilised lukud, mida saab avada lisaks tavapärasele võtmele mistahes muu isikutuvastuse süsteemiga, olgu selleks kiipkaart, isiklik kood või isegi sõrmejälg. Abloy elektrilukk on sama turvaline ja vastupidav kui mehaaniline lahendus, kuid erinevalt viimasest on see ühendatud spetsiaalse kaabliga nõrkvoolusüsteemi, mis saadab lukule avamiseks signaali. Kui lukule on valitud usaldusväärne tuvastussüsteem, on lahendus tervikuna väga mugav. Eelkõige võidavad sellest lastega pered – ei pea muretsema, kui laps kaotab kiipkaardi, sest uue tegemine on suhteliselt odav ja lihtne; kui aga valite sõrmejälje tuvastamise, ei pea enam midagi kaasas kandma.

„Elektrilukkude ühe eelisena võib välja tuua ka nö luku „mälu“ – läbi spetsiaalse tarkvara saab jälgida, millal on uksi avatud – lukud edastavad avamise kohta infot nõrkvoolusüsteemile ning läbi spetsiaalse tarkvara on võimalik ukse avamisel silma peal hoida,“ selgitas Toomesoo. Tasub teada, et elektrilukkude paigaldamine vajab põhjalikku planeerimist, sealhulgas tuleb arvestada kaabli paigaldusega, millest peaks uksetootjat varakult informeerima. „Kui on soov kasutada elektrilukku, kuid uut ust soetada ei ole plaanis, võib valida  patareitoitel töötava elektriluku, näiteks Yale Doormani,“ lisas Toomesoo.

Uue lukustuse puhul tasub kaaluda sarjastatud lahendust, kus ühe võtmega saab avada mitmeid uksi. Nii ei pea kaasas kandma suurt võtmekimpu, vaid piisab ühest võtmest. „Sarjastus on peamiselt levinud uuemates korterelamutes, kuid võib kaaluda ka eramaja välisukse, tubade, suvila, kuuri ja ka näiteks postkasti ühte sarja lisamist,“ selgitas ASSA ABLOY esindaja. Sarjastus peaks lähtuma pereliikmete vajadustest – kui vanematel  peaks olema ligipääs kõikidele tubadele-ruumidele, siis laste ligipääs nt garaažile või kabinetile võib olla piiratud.  

Võtmekaart tõstab turvalisuse taset

Lukustussüsteemi turvalisust tõstab võtmekaart – pangakaardisuurune kaart, kuhu müüja märgib võtmekoodi, võtmete arvu ja väljastuskuupäeva. Lisavõtmete valmistamisel, mida saab teha vaid volitatud võtmevalmistaja juures, lisatakse info võtmekaardile – nii on koduomanikul  kindel ülevaade, kui mitu võtit uksele valmistatud on. Juhul, kui võtmekaart peaks kaotsi minema, uusi võtmeid juurde teha ei saa, turvalisuse huvides tuleks võtmepesa ümber kodeerida või vahetada.

Toomesoo sõnul tasub uue ukse ja lukustuslahenduse valik põhjalikult läbi mõelda. „Uue luku valimisel ei maksa koonerdada. Kogemus näitab, et pikkade traditsioonidega  lukuvalmistaja süsteemid peavad aastaid vastu ja on lõppkokkuvõttes koduomanikule soodsamad. Samuti võiks väljaõppinud lukusepp korra aastas ka kodulukke hooldada. „Nii säilib luku töökindlus ja vastupidavus,“ toonitas Toomesoo.

Turvalahendus Yale Smart Living

ASSA ABLOY globaalne bränd Yale on välja töötanud nutika turvalahenduse Yale Smart Living. Smart Livingu keskus hoiab kõik asjad kontrolli all – saad lukustada uksed nutika lukuga või kaitsta kodu häiresüsteemiga. Turvalahendus on loodud kooskõlas sinu elustiiliga, pakkudes vajalikku turvatunnet, mugavust ja paindlikkust. Selle kasutamine on ülimalt lihtne. Keskus suhtleb reaalajas erinevate seadmetega ning mobiilirakenduse kaudu ka sinu nutitelefoniga. Nii saad  juhtida kõiki seadmeid nutitelefoniga ükskõik millisest maailma nurgast.
___

ASSA ABLOY Baltic AS osaleb 3.-6. aprillil toimuval Eesti Ehitab 2019 messil, kus on võimalik küsida täpsemalt nõu spetsialistidelt ning tutvuda lukustuslahenduste toodetega ja Yale Smart Living  tervikliku turvalahendusega.

Copy
Tagasi üles