Numbrid ei valeta: eluaseme hinnaindeksid tegid möödunud aastal korraliku hüppe

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljasurev Rüütli tänav. Foto: Karoliine Aus
Väljasurev Rüütli tänav. Foto: Karoliine Aus Foto: Karoliine Aus /

Eluaseme hinnaindeks tõusis eelmisel aastal 2017. aasta keskmisega võrreldes 5,9 protsenti, teatab Statistikaamet.

Korterite hinnad tõusid kõigis kolmes vaadeldavas piirkonnas: Tallinnas 6,6 protsenti, Tallinnaga külgnevates piirkondades koos Tartu ja Pärnuga 7,3 protsenti ning ülejäänud Eestis 3,6 protsenti.

Eluaseme hinnaindeksi muutus oli neljandas kvartalis võrreldes kolmanda kvartaliga 2,8 protsenti ja võrreldes 2017. aasta neljanda kvartaliga 5,7 protsenti. Korterite hinnad tõusid 2018. aasta neljandas kvartalis võrreldes eelneva aasta sama ajaga 5,7 protsenti ja majade hinnad 5,6 protsenti.

Eluaseme hinnaindeks näitab eluaseme soetamiseks kodumajapidamistes tehtud tehingute ruutmeetrihindade muutust. Eluaseme hinnaindeks arvutatakse korterite ja majade, sealhulgas ühepereelamute, paarismajade ja ridaelamute, kohta.

Omaniku kasutuses oleva eluaseme hinnaindeks tõusis eelmisel aastal 2017. aasta keskmisega võrreldes seevastu 6,9 protsenti. Hinnaindeksi muutus oli 2018. aasta neljandas kvartalis, võrreldes kolmanda kvartaliga, 2,1 protsenti ja võrreldes 2017. aasta neljanda kvartaliga 4,2 protsenti.

Omaniku kasutuses oleva eluaseme hinnaindeks iseloomustab kodumajapidamiste seisukohast uute eluasemete soetamise ning muude kulutuste hindade muutust eluaseme soetaja ja kasutajana. Indeks koosneb neljast osast: eluaseme soetus, muud eluaseme soetusega seotud teenused, eluaseme kapitaalremont ja eluaseme kindlustus.

Rohkem kinnisvarauudiseid leiab kinnisvaraportaalist City24.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles