Remondiblogi: kuidas oma tube võõraste silmade ja hommikuse päikese eest varjata

Margit Partei
, blogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margit Partei

Meie remondiblogija Margit võtab täna luubi alla veidi lõbusama teema ning jagab oma arusaamu aknakatete teemal. 

Vähem kui aasta on jäänud selle ajahetkeni, kui peame oma korteri nii valmis saama, et oleks võimalik esitada linnavalitsusse kasutusteatis ja läbida ametniku ning Päästeameti spetsialisti kontroll. Seaduse järgi nimelt lubatakse ehitusteatise esitamise järel ehitada kuni kaks aastat, mille järel tuleb esitada kasutusteatis, et eluruum kasutusele võtta. Aeg läheb justkui linnutiivul ja ehituse vallas on siin veel nii palju ära teha. Isegi lammutustööd pole ju veel täies ulatuses lõppenud, viimane jupp põrandat ootab üles võtmist. Kohati tuleb lausa hirm peale, kas me ikka jõuame oma objekti õigeks ajaks valmis…

Täna aga räägin natuke kergematel ja lõbusamatel teemadel, täpsemalt aknakatetest. Jooksvalt oleme pidanud kahte tuppa aknakatted juba hankima, sest suure aknaga vannitoas just ilma kardinateta naljalt ju ei käi ning magamistuba oli tarvis samuti võõraste silmade ja hommikuse päikesetõusu eest ära varjata.

Vannituppa soovisime midagi valgust läbilaskvat, ent mitte liialt läbipaistvat. Esialgu sai sinna paigaldatud Ikea Skogsklöver valge ruloo, kuid katsetused täisvõimsusel valgustusega näitasid siiski, et pimedas paistab see vannitoa jaoks natuke liiga palju läbi. Kuna vannitoa aken asub meil tänavapoolsel küljel, ei saanud seda nii jätta. Külgkardinad vannituppa ei tundunud just parim idee, pimendav ruloo ei lase päeval teragi valgust sisse, ribikardinate vahede järjepidevaks tolmust puhastamiseks olen ma liiga laisk… Lõpuks kleepisime aknaklaasid iseliimuva mustrilise kilega üle ja see täiendus koos olemasoleva rulooga lahendas probleemi ideaalselt.

Vannituppa kleepisime aknaklaasile kile ja paigaldasime lengi sisse ruloo

Magamistuppa planeerisin ma algusest peale pimendava ruloo koos kergete tüllist kardinatega. Päevasel ajal piisab ainult kardinatest ja tuppa tuleb palju loomulikku valgust, pimedal ajal on ruloo ees, et vastas asuva kortermaja inimesed meile otse tuppa ei vaataks. See lahendus toimis mõnda aega kenasti, kuid viimasel ajal on meie Ikea Tupplur ruloo rohkem tõrkunud kui normaalselt töötanud. Küll ei saa teda all asendis ära fikseerida, küll jookseb ta suvalisel hetkel üles rullikusse tagasi. Käepide laguneb pidevalt. See ruloo on vist ainus ese Ikeast, millega ma üldse rahul ei ole. Meie õnneks ei maksnud meie senine kardinapuu, kardinad ja ruloo kokku rohkem kui 40 eurot, seega olen tõsiselt hakanud kaaluma magamistuppa uute aknakatete soetamist.

Foto: Margit Partei

Aga millised nad olema peaks? Valik võtab silme eest kirjuks. Kindel on see, et päeval peaks tuppa tulema palju päevavalgust, samas ei tohiks olla kellelgi võimalik otse meile tuppa vaadata. Ööseks peaks olema võimalik aken aga täielikult ära varjestada. Valikuid on küll palju, aga kui kõiki faktoreid kaaluda, on kombinatsioone neli:

  • kerge poolläbipaistev ruloo koos pimendavate külgkardinatega;
  • pimendav ruloo koos kergete päevakardinatega;
  • kerged päevakardinad koos pimendavate külgkardinatega;
  • kerge poolläbipaistev ruloo koos kergete päevakardinate ja pimendavate külgkardinatega.

Paksud külgkardinad koos kerge rulooga tundub selline «poolalasti» variant, pigem tuleks sinna lisada juurde kerged päevakardinad ja see ruloo siis juba üldse ära jätta. Variant on jätkata ka praeguse lahendusega ehk pimendava ruloo ja kergete päevakardinatega ning lihtsalt muretseda korraliku konstruktsiooniga pimendav ruloo, mis peaks vastu kauem kui aasta. Näiteks vannitoa ruloo pärineb samuti Ikeast, kuid oli tunduvalt kallim (laius on sama), sest tal on metallist konstruktsioon ja isepidurduv rullikusse tagasikerimine. Kahjuks Ikea midagi analoogset pimendavana ja valges toonis ei paku. Seega peaksin seda rulood kuskilt mujalt otsima või veel hullem: tellima hakkama. Hoopis mõistlikum tundub magamistoas kasutada pimedavaid külgkardinaid lisaks olemasolevatele tüllkardinatele. Eks näis, millise variandi siis lõpuks valime.

Järgmine keerukas koht on kontor. Kontoris peab olema võimalik tuba täielikult ära pimendada, sest fototöötlusega tegelemiseks on see hädavajalik. Tegelikult oli mul kontori jaoks samuti üks Tupplur ruloo ära ostetud, aga ilmselgelt tuleb sinna uus ruloo osta, mis igapäevasele kasutamisele paremini vastu peab. Kontorit kujutan ette pigem ruloo ja kergete kardinatega.

Elutoas on meil kaks akent kõrvuti ja täidavad ära suure osa kogu seinast. Olen näinud päris kenasid pilte sellisest lahendusest, kust terve seina ulatuses ripuvad laest alla ilusad kardinad, mida vastavalt soovile lahku ja kokku tõmmata, aga millegipärast kujutan seda varianti ette pigem uusarenduses, kus terve sein on maast laeni akent või klaasist fassaadi täis. Meil on tegu siiski vana puitmajaga.

Ilusad on need lendlevad kerged kardinad elutoa akende ees, aga kas ka praktilised?

Esialgu oli plaan mõlemale aknale panna ette poolläbipaistev ruloo – samasugune nagu vannitoas – ja kerged päevakardinad, kuid olen nüüd siiski kahtlema hakanud, et ehk on see liiga läbipaistev ja inimesed hakkavad meile lihtsalt tänava poolt ja naabermajadest otse akendest sisse vaatama. Äkki oleks elutuppa sobilikud hoopis mingid kardinad, aga millised? Või oleks mõistlik kasutada klassikalisi külgkardinaid?

Kuulaks siinkohal hea meelega teiste kodukujundajate mõtteid ja kogemusi aknakatete valimisel eri ruumidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles