Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Nende lihtsate trikkidega elab su basiilik igavesti

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Claudio Divizia / PantherMedia / Claudio Divizia

Tomatitega, pastatoitudes või pestos — basiilik pole mitte ainult silmailuks, vaid annab maitsele ka eriliselt hõrgu nüansi. Probleem on aga selles, et poest ostetud basiilik ei pea just kuigi kaua köögiaknal vastu. Kuidas teda õigesti hooldada ja sellest maksimumi võtta?

Kui ostad taimi potiga, eelista ökokvaliteeti. See vähendab ülemääraste taimekaitsevahendite ja teiste mürkkemikaalide riski. 

Tihti on taimed liiga tihkelt üksteise kõrvale surutud ja võtavad üksteiselt toitaineid ära. Seepärast on kasulik taimed mitmesse potti jaotada. Kasuta lillepotte, mille põhjas on auk, ja kastmisalus. 

Turguta basiilikut loomulike väetistega nagu näiteks kohvipaksu, teejääkide või seismajäänud õllega. Siiski ära pinguta üle ja eemalda need jälle korrapäraselt. 

Lõika basiilikulehtede ülemisi võrseid vaid kääride või noaga, et takistada taimede õitsemaminekut. Õitsmise ajal läheb kogu taime energia õite ja seemnete moodustamiseks, ning seeläbi muutub basiiliku maitse nõrgemaks.  

Eemalda korrapäraselt vanad ja väljasurnud lehed.

Kasta basiilikut. 

Need taimed vajavad küll palju valgust, kuid otseses päikesevalguses olles närbuvad lehed üsna kiiresti. 

Kastmisel kehtib rusikareegel: kümme protsenti potisuurusest ühe päeva kohta, sealjuures tuleks veevalamine jagada päeva peale ära. Liiga palju niiskust soodustab hallituse teket, liiga vähe aga ärakuivamist. 

Allikas: Maennersache

Tagasi üles