Maakler annab nõu: 5 kasulikku nippi, mille abil kommunaalkulusid kärpida

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Arco Vara maakler Jana Koot toob välja viis nippi, mille arvelt saab kommunaalkuludelt kõvasti kokku hoida.

Kommunaalkulud sõltuvad suuresti majatüübist, aga ka elanike harjumustustest ning heakspidamisteks. Raisata ja raha tuulde loopida ei ole kuigi mõistlik. 

«Kes järele ei proovi, sellele võib tunduda uskumatu, kui suure kokkuhoiu saavutab väikeste muudatustega,» teab Koot rääkida. Maakleri soovitused raha kokkuhoiuks on küll lihtsad, ent elu muutvad.

Eelista vannile dušši

«Vann on pigem luksusasi ja väga suur veeraiskaja. Tallinna Vesi on välja arvutanud et vannis käies kulub ligi kolm korda rohkem vett kui duši all pestes,» märgib Koot. Jooksev vesi on kulu, minutis voolab kraanist keskmiselt 15 liitrit vett, mistõttu ei tasu kraani niisama jooksma jätta. 

Nõusid pestes kasuta voolavat vett vaid loputamiseks

Nõudepesumasin aitab vett säästa. Küll aga tasub see tööle panna alles siis, kui masin on nõusid täis. «Juhul kui sul ei ole võimalust nõudepesumasinat osta või on köök liiga väike, siis tasub kraanikauss vett täis lasta ja nõud korraga ära pesta – lapsepõlves kasutasime ikka seda meetodit,» nentis Koot. 

Paranda tilkuvad kraanid ja eelista säästlikku WC-potti

«Üks tilk sekundis on väga suur veekulu, kui kraan tilgub pikemat aega, seepärast vaheta tilkuvad kraanid esimesel võimalusel välja,» soovitab Koot. Vana WC-poti asemele tasub ehk osta uus, millel on kahefaasiline loputuskast.

Kasutuses mitte olevad seadmed ühenda elektrivõrgust välja

Statistika järgi hoiavad peaaegu pooled eestlased elektroonikaseadmeid ooterežiimil, aga nii tarbivad need ööpäevaringselt elektrit. Stepslist võiks välja tõmmata kõik seadmed, mis parasjagu kasutust ei leia. 

Kasuta energiasäästlikke leede

Vaheta vanad lambipirnid välja säästlike leedide vastu, mis kasutavad kümme korda vähem energiat ning on tunduvalt pikema elueaga, kestes kokku kuni 50 000 tundi ehk 6 aastat. Ruumist lahkudes kustuta valgus, koridoris kasuta võimalusel liikumisanduriga valgustit.

Loe rohkem kommunaalkulude vähendamise kohta Arco Vara blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles