Nüüd võib jälle kõike võtta – kohupiima, muna, liha. Lihavõttepühade retsepte jagavad muu hulgas kokaraamatute kaantelt tuttavad inimesed: toidublogija Ragne Värk ja hobikokkaja Tiina Lebane. Esimene keskendub kanalihale, teine kohupiimale.
Lihavõttelauale: muna semmib tuunikalaga, kohupiim sefiiriga
Tahaks midagi toekamat, aga ka mitte liiga rammusat. Nii kirjeldab oma paastujärgseid pühadeisusid hobikokk ja äsja minisarjas «100 rooga» väga päevakohase kokaraamatu «Kohupiim ja kodujuust» ilmutanud Tiina Lebane. Ehk on see ka üks põhjusi, miks ülestõusmispühade ajal isutab teda kõige rohkem just kala järele, mille juures tuleb alati rammuandjana mängu vahukoor.
Näiteks meeldib talle keeta lihavõttelauale koorest lõhesuppi. Või teha kalapada, kus laseb alustuseks paprikatükkidel ja seentel vahu- või kookoskoores pehmemaks haududa. Siis lisab potti lõhe- ja/või mõne muu kala kuubikud ning poolitatud kirsstomatid, kuumutab veidi, maitsestab värske tüümianiga ja valmis ongi. «Juurde kartulipüree, riis, kinoa – kuidas parasjagu isu on,» lisab ta.
Kindlasti kuulub Tiina Lebase lihavõttemenüüsse mõni kohupiimakook, enamasti ahjus küpsetatud, mitte tarretatud variant. Juuresolev pashamaitseline kohev kohupiimakook, mis sai ka uude raamatusse, on üks neist.