Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Pühaderetsept: lihavõtteleib

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Hans-Joachim Schneider / PantherMedia / Hans-Joachim Schneider

«Leib» kõlab veidike tagasihoidlikult selle koheva ja magusa klassiku kohta. 

Saksamaal on lihavõtteleib kohustuslik pühadelaua element, mis sobib hästi nii kohvi kõrvale kui brantšiks. 

Vaja läheb:

Tainas

  • 100 g võid
  • 250 ml piima (käesooja)
  • 500 g jahu
  • 42 g presspärmi (värsket)
  • 2 munakollast
  • 80 g suhkrut
  • 1 tl vanilli maitseainet
  • 1 noaotsatäis soola
  • ½ sidrunit (riivitud koorega)
  • 100 g rosinaid
  • 100 g tsitronaati (suhkurdatud ja kuivatatud sidrunikoori)
  • 100 g hakitud mandleid

Pealemäärimiseks

  • 1 munarebu
  • 1 spl piima
  • võid koogivormi määrimiseks

Valmistamine

Lase võil soojendatud piimas sulada ja tõsta nad kõrvale. 

Sega suure kausis jahu, murendatud pärm, munakollane, suhkur, vanilli maitseaine, sool, riivitud sidrunikoor ja piima-või-segu. Sega koostisained mikseriga 3-5 minutit ühtlaseks tainaks. Lõpuks lisa taina hulka rosinad, tsitronaat ja hakitud mandlid.

Kata tainas köögirätikuga ja aseta kauss umbes 30 minutiks sooja kohta (toatemperatuur), nii et tainas saaks veidike kerkida. 

Määri koogivorm või ahjuplaat võiga. 

Puista tööpind üle jahuga ja sõtku tainas veelkord hästi läbi. Seejärel pane see ettevalmistatud koogivormi ja pintselda leib üle rebu- ja piimaseguga.

Küpseta lihavõtteleib ahjus umbes 45-50 minutit 200 °C juures kuldpruuniks.

Soovi korral vala leivale suhkruglasuur. 

Allikas: Freundin

Tagasi üles