Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Lihtne pühadejoogiretsept: kuidas ise teha munalikööri

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Värvitud munad on pühade ajal muidugi tavapärane külakost. Kuidas aga oleks pudelikese isetehtud munalikööriga?! 

Munalikööri valmistamiseks on sul vaja käputäit koostisaineid ja mis eriti oluline värskeid mune ja vähemalt 14 protsenti kanget  alkoholi. 

Isetehtud munaliköör 

Vaja läheb (1 l):

  • 8 munakollast (M)
  • 1 pakike Bourboni vanillisuhkrut 
  • 250 g tuhksuhkrut
  • 1 purk (340 ml) kondenspiima (7,5% rasva)
  • ¼ l valget rummi

Valmistamine

1. Sega metallkausis munakollased ja vanillisuhkur. 

2. Hakka tasapisi juurde lisama tuhksuhkrut, kondenspiima ja rummi.

3. Mikserda munaliköörimassi vispliga kuuma veevanni kohal umbes 6 minutit, kuni mass muutub paksuks ja kreemjaks. 

4. Vala munaliköör lehtri abil laia kaelaga pudelisse. 

Säilitamine

Kui isetehtud munaliköör on tihkelt suletud, siis säilib ta kuni kuus kuud. 

Paljud arvavad, et isetehtud munalikööri tuleks hoida külmas, kuid väljaande Lecker sõnul on hoopis õigem toatemperatuur. 

Eriliselt ettevaatlikele kirjutab Lecker, et enamik munamassi mikroobidest tapetakse muna lahtikloppimisel veevanni kohal. Kui on aga oht, et neid täielikult siiski ei kõrvaldata, tuleks alkoholikomponent ja toored munad eraldi segada ning vähemalt kolm päeva toatemperatuuril seista lasta — see toetab nii pisikute tapmist kui tõkestab salmonelloosiohtu. Alles seejärel  võib lisada massile suhkru, koore ja teised lisandid. 

Tagasi üles