Kokkuklopsitud katusealune ei ole veel päriselt väliköök

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Grillinurgast teeb köögi sinna sisse viidud veevärk. Kindlasti peaks olema ka soe vesi.
Grillinurgast teeb köögi sinna sisse viidud veevärk. Kindlasti peaks olema ka soe vesi. Foto: Ulaelu

Hästi läbi mõeldud väliköök lubab soojal ajal kõik päevased toimetused õue ümber kolida. Aga selleks, et kõik vajadused kaetud saaks, tuleb teha korralik eeltöö. Nagu tavaköögiski.

Väliköögi saab rajada nii paralleelselt maja ehitusega kui ka hiljem, mil maja ehk isegi juba aastakümneid paigas olnud. «Kindlasti tuleb enda jaoks paika panna, kui kapitaalset lahendust soovitakse: kas tagasihoidlikumat kööginurka või põhjalikku, kõiki koduköögi võimalusi pakkuvat lahendust, » ütleb Marge Laan Campo Köökidest. Ka eeltöö on väga tähtis. «Põhjalik läbimõtlemine välistab üleinvesteerimise või siis hilisema, kuid suurte lisakuludega ümberehituse,» lisab ta.

Ulaelu pakub silmatorkava disainiga välikööke, on töötanud nii paralleelselt arhitekti ja maastikuarhitektiga kui ka loonud kööke aedadesse, kus kõik detailid juba ammu paigas.

«Kliendilt on reeglina lähteülesanne, erinevad mõtted, mida köögis näha soovitakse. Millised vahendid kokkamiseks soetada, erinevad grillid, gaasipõletid, valamud ja muu selline, on juba Ulaelu soovitada,» räägib ettevõtte esindaja Kaido Kivi. Ulaelu pöörab palju tähelepanu sellele, et projekteeritud tulemus oleks ühtaegu praktiline ja kasutajasõbralik köök, samas ka ümbritsevate hoonete arhitektuurse tervikuga sobiv lahendus.

Kindlasti vajab korralik väliköök korralikku projekti ja head ehitajat.

Kes ennast väga usaldab, võib katsetada ka ise ehitada. «Mina hindan kindlasti isetegemist, seda head ja positiivset energiat, mis hiljem suurt rahulolu pakub, et oled ise midagi oma kätega loonud. Ma näen seda kui kvaliteetset vaba aja veetmist,» sõnab Laan. See aga eeldab mõistagi teatud oskusi, head planeerimist ja silma, et tulemus saaks igast küljest terviklik ja hästi õnnestunud.

Kui sellist vaba aega pole või üldse enda oskustesse ei usuta, siis on kindlasti õigem spetsialist kutsuda. Teatud rolli mängib mõistagi ka projekti suurus: iga inimene peab ise suutma hinnata, kui palju ta ette võtta jaksab või oskab. «Üks võimalus on ka see, et osa töid teed ise ja üle jõu käivad annad spetsialistidele,» räägib Laan.

Minimalistlikud lihtsa joonega väliköögid on üsna pretensioonitud, et sobituda paljude elamistega, aga samas piisavalt stiilsed ja pilkupüüdvad.
Minimalistlikud lihtsa joonega väliköögid on üsna pretensioonitud, et sobituda paljude elamistega, aga samas piisavalt stiilsed ja pilkupüüdvad. Foto: Ulaelu

Ehitamisel hulluks ei tasu minna

Paberimajandusliku poole pealt alla 60 ruutmeetri suurused köögid ehitusluba ei vaja. «Samas paiknevad väliköögid tihti krundi tsoonis, kus tuleb arvestada naabrite õigustega, samuti järgida päästeameti ettekirjutisi. Soovitame enne ehitamist kindlasti omavalitsusega suhelda ja oma soovi kooskõlastada. Teatise esitamise kohustust ei tohi ka unustada,» räägib Kivi.

Läbi tuleks mõelda ka õuesöögikoha asukoht. «Selle valimisel tuleb silmas pidada ilmakaari, tuulte ja päikese liikumist, krundi ja põhihoone üldist arhitektuuri ning asukohta,» soovitab Laan.

Väliköögi ehitamise lõpptulemus on ilus ja kasutajasõbralik köök ning alles on jäänud ka head suhted ümberringi elavate inimestega. Arvesse tuleb võtta, et üleaedsetel võib olla erinõudmisi privaatsuse või kodust avanevate vaadete osas ja nendega on mõistlik arvestada. «Välistada ei tasuks ka võimalust mitme peale ühine väliköök rajada, » soovitab Kivi.

Kuigi väliköögi võib ka ise valmis pusida, siis ilusa ja tervikliku tulemuse saamiseks võiks ses osas usaldada spetsialiste, ja varuda aega. «Kui tegemist on juba toimiva majapidamise laiendusega, siis on väikesele mahule teinekord keeruline ja kulukas häid tegijaid kiiresti leida. Ehitus tasuks plaanida pikemalt ette. Mitte alustada aprillis sooviga, et tahaks mais juba kööki kasutada. Jõuate küll maiks, aga järgmisel aastal,» ütleb Kivi.

See, milline peaks olema väliköögi visuaalne pool, on juba puhtalt maitse küsimus. Ulaelu on projekteerinud täiesti avatud lahendusi kui klaasitud paviljone ja mingeid reegleid Kivi sõnul ses osas üldiselt ei ole. Üht-teist tasuks siiski silmas pidada. «Minu soovitus on, et jätke väliköök väliköögiks. Kusagilt jookseb piir, et kogu tulemus meenutab juba tubast olemist. Ei ole halba ilma, on valesti valitud rõivastus. Kui kasutada kvaliteetseid materjale, siis on lõpptulemus ilmastikukindel ja sisuliselt hooldusvaba köök aastakümneteks,» sõnab ta.

Kui seinad ümber ehitada, on hea lahendus lükanduksed, millega saab ruumi vastavalt ilmastikuoludele nii avatuks kui ka kinnisemaks muuta. «Kindlasti peab olema väliköögil avatud ja lahtine osa, kus mõnusaid sooje suvehetki nautida,» lisab Laan.

Et väliköögis mitte külmetada, tasub need varustada soojuskiirguritega. Ulaelu kasutab nii elektrilisi kui ka gaasil toimivaid kiirgureid, mida saab kas juba kohe eos ehituslikult integreerida või siis hiljem eraldi toodetena lisada.

Kaitseks ilmastikutingimuste eest võiks väliköökides kasutada lükandseinu, mida kõleda ilma korral lihtne kinni tõmmata.
Kaitseks ilmastikutingimuste eest võiks väliköökides kasutada lükandseinu, mida kõleda ilma korral lihtne kinni tõmmata. Foto: Ulaelu

Sisustus oleneb soovidest

Mis puudutab detailsemat sisustust, siis üldiselt võib Kivi sõnul väita, et lihtsa grillinurga muudab väliköögiks valamu lisamine. «Ja kui vesi juba mängu tuleb, siis soovitan kindlasti kaaluda lisaks külmale veele ka sooja vee võimaluse loomist. See muudab õues kokkamise väga mugavamaks: sisuliselt saate kõiki tarvikuid kohapeal pesta,» räägib ta. Paljudele tundub see luksuslahendusena, tegelikult on see aga lihtne eesmärk, mis peaks olema ühes väliköögis sama elementaarne, kui on meie tubastes köökides.

Kirglikule söögivalmistajale ei piisa väliköögis ühest grillist. «On välikööke, kus on isegi viis või rohkem toiduvalmistamise kohta: söe- või gaasigrill, barbecue, vokkpann, suitsuahi, pitsaahi, pliit, küpsetusahi ja plancheta,» loetleb Laan.

Laane enda väliköögi puhul on väga oluline kasvuhoone lähedus ja vertikaalne taimesein, kus ripuvad nutikad taimepotid maitsetaimede ja muu kasvatamiseks.

Kivi sõnul ei tasuks hästi sisustatud välikööki suhtuda kui suvisesse mängunurka, sest põhjalikult läbi mõeldud ehitist on võimalik kasutada aasta läbi. Seetõttu peakski sisustust kavandades mõtlema sellele, kuidas kööki võimalikult suure osa aastast kasutada saaks. Niisiis on kõige muu kõrval oluline ka valgustus: talvel läheb vara pimedaks ja tehisvalgus on hädavajalik.

Laane pere armastab väga välikööki kasutada. «Eelmise aasta suvi oli meie perele ideaalne. Tegime praktiliselt kõik söögid väljas. Köögipliiti kasutasime ainult mõned korrad, kui varahommikul kiire oli. Isiklikult loodan sellel hooajal samuti enamiku aega väljas veeta,» räägib Laan.

Põhjalikult tehtud köök on väga mugav, aga palju määrab siiski isiklik suhtumine. «Eelkõige on see elustiili ja tahtmise küsimus – kui sulle nii meeldib, siis saab igasuguse varustusega väliköögis nutikalt ja mitmekesiselt süüa teha,» lisab Laan.

Korralik valgustus väliköögis annab võimaluse kööki kasutada kella- ja aastaajast hoolimata.
Korralik valgustus väliköögis annab võimaluse kööki kasutada kella- ja aastaajast hoolimata. Foto: Ulaelu

Pea meeles!

Veevärgiga väliköögis tuleb talve eel kindlasti hoolt kanda, et vesi saaks kinni keeratud ja veetorud tühjaks lastud, muidu külmuvad torud talvel lihtsalt lõhki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles