Üüriäri telgitagused: kas üürikorteri haldamise teenus tagab ka muretuma elu?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Üüriäri saladused.
Üüriäri saladused. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Käsiraamatu «Korter üürile – närvesööv hobi või rikkuse allikas?» autor ja Kinnisvarakool OÜ üürikoolituse lektor Tõnu Toompark annab nõu üüriäri teemadel.

Üürileandjal on võimalus üürniku leidmisega, tema üüriperioodi haldamisega, vara üleandmisega ja hilisema lepingu lõpetamisega ise tegeleda. Teine võimalus on vastav teenus spetsialistidelt osaliselt või täielikult sisse osta.

Loomulikult ohverdab üürileandja, kes tellib üürikorteri valitsemise ehk haldamise teenuse sisse, osa oma potentsiaalsest tootlusest, mille ta maksab teenuse osutajale.

Professionaalse üürikorterite valitseja kasutamise poolt räägib tema tõenäoline võimekus hoida korteris madalat vakantsust ja seeläbi kaotatud tootlus tagasi võita. Professionaalsed üürikorterite valitsejad minimeerivad vakantsust kombineerides omavahel kõrgema hinnaga lühiajalist ja madalama hinnaga pikaajalist väljaüürimist. Samuti võiks professionaalsus vara valitsemisel tähendada, et teenusepakkujal on võimekus leida parema hinnaga kindlamad üürikliendid.

Üürikorteri omaniku seisukohalt on oluline, kas tema teenitav rahavoog on sõltuvuses sellest, kuidas ehk millistel tingimustel õnnestub teenusepakkujal korterisse üürnik leida? Ehk milline on üürihind ja milline on vakantsus? Ehk kas üürikorteri omanik jagab teenusepakkujaga korteri väljaüürimise riski.

Või garanteerib teenuse pakkuja üürikorteri omanikule kindla rahavoo ja üürniku leidmisega seonduvad kõik riskid võtab teenusepakkuja enda kanda?

Sellisel puhul ei maksa end sõnast «garantii» liiga eksitada lasta. Tavapäraselt on üürikorteri omanikule laekuv rahavoog garanteeritud tagatisraha ulatuses. Nii peab üürileandja tegema valiku oma vaba aja ja iseseisva töö ja vaevanägemisega teenitava võimaliku lisakasumi vahel.

Loe rohkem kinnisvarauudiseid kinnisvaraportaalist KV.EE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles