Kuidas Sa end võistlusteks ette valmistad?
Ühelt poolt sarnaneb iga ettevalmistus eelnevaga, kuid samas on sellest ka täiesti erinev. Tähtis on meeles pidada, et see on võistlus ning tulemused saadakse vastavalt reeglite täitmisele – seega algab ettevalmistus reeglite korduvast ülelugemisest. Siis tuleb kõige tähtsam samm – võistlustel kasutatava kohvi valimine. Kolmandaks koostan ja valmistan ette kava 15-minutiliseks esinemiseks.
Kuna ideaalse espresso retsepti loomine on võistluse üks võtmetest, siis vajab värskelt röstitud kohvi tundmaõppimine palju uurimist ning katsetamist, seda enam, et kohv muutub peale röstimist iga päev.
Ma soovitan võistlustel osalemist igaühele, aga väga oluline on meeles pidada põhjus, miks seda teha – oluline pole mitte tiitleid korjata, vaid õppimisprotsessi ning võistlust ennast nautida. Seetõttu on hea enda kõrval omada ka toetavat meeskonda.
Mis teeb ühest baristast tõeliselt hea barista?
Ma usun, et kohv pole ainult teooria, numbrid ja tehnika, palju olulisem on inimene, kellega sa oma kohvielamust jagad või inimene, kes seda pakub. Tõeliselt hea barista peab seda meeles ja tal peab olema teatud tüüpi soosiv iseloom, et oma kirge kliendiga jagada.
Kuidas ja kust peaks inimene alustama, kui ta soovib saada baristaks?
Õnneks leidub päris palju kohvikuid ja kohvikette, kes pidevalt uusi baristasid otsivad. Kindlasti tasub sellele kohale kandideerida ning end sel teemal ette valmistada – uurida kohvi kohta internetist, raamatutest, rääkida oma tuttavatega, kes juba sel alal töötavad ning küsida, miks see neile meeldib ja mis teeb sellest niivõrd erilise ala. Kõige olulisem on omada nägemust, miks sa soovid barista olla, olgu selleks siis joogi maitse, varahommikud kohviga, teadmised või päeva jooksul sadade naeratuste jagamine.