Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Oluline põhjus, miks sa ei tohiks toorest kana veega pesta

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Oled sa üks neist inimestest, kes on harjunud liha enne töötlema asumist pesema? Sel juhul peaksid sa teadma järgnevat.

Paljud inimesed arvavad, et linnuliha pesemine aitab teatud haiguste vastu, kuid Ameerika haigustekontrolli keskus (CDC) hoiatab, et nii võib tulla rohkem kahju kui kasu.

«Ära pese toorest kana!» teatasid nad avalduses. «Pesemisega on oht, et bakterid jõuavad kanalt teistele toiduainetele või köögiriistadele.»

CDC hinnagul haigestub Ameerika Ühendriikides miljon inimest linnuliha tõttu haigustesse.

Kuidas siis valmistada kana ohutul viisil? Kana sisetemperatuur peaks olema 80 kraadi, siis oled ära tapnud kõik kahjulikud bakterid ning samuti ennetad toidumürgitust. Lisaks pese käsi sooja vee ja seebiga 20 sekundit enne ja pärast kanaga tegelemist.

Samuti on oluline toore liha jaoks kasutada eraldi lõikelauda ning ära kunagi aseta pinnale, kus on olnud toores liha, valmis toitu või köögivilju.

Muidugi on oluline pesta korralikult puhtaks ka kõik pinnad ja riistad, millega liha on kokku puutunud. Ülejäänud kanaroog pane külmkappi või sügavkülma hiljemalt kahe tunni jooksul pärast valmimist, palava ilma korral kiiremini.

Märksõnad

Tagasi üles