Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Taimetark hoiatab: ülikasuliku soja valimisel ära mine vale toote õnge!

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Shutterstock

Sojauba on üks vanimaid kultuurtaimi maakeral, pärit Hiinast. Vanade tekstide järgi on ta vanus püha põllutaimena ligi viis tuhat aastat, mõnede arvamuste kohaselt kasvatati teda Hiinas juba seitse tuhat aastat tagasi. Seega kuulub ta koos datlipalmi ja nisuga maakeral vanimate toidutaimede hulka, mis täidavad inimeste kõhtusid tänapäevalgi.

Kuid sojast on praeguseks saanud vastuoluline toidutaim, mille kohta on tekkinud palju küsimusi. Ei tohi tähelepanuta jätta fakti, et hiinlased kasutasid sojat ainult fermenteeritud, töödeldud kujul. Siiski on tofu, tempeh ja natto kõik sojapõhised, mittefermenteeritud toidud. Seda, et toores, töötlemata soja on inimtoiduks kõlbmatu ja isegi kahjulik, vanad hiinlased teadsid. Isegi loomasöödana on toores soja kahjulik.

Märksõnad

Tagasi üles