Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

Miks ei peaks küpsetamisel kasutama mune otse külmikust?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: rawpixel.com / Pexels

Küpsetamine on täppisteadus — isegi koostisainete temperatuur võib märgatavalt asjade käiku muuta.

Ehk oled endalt küsinud, miks on retseptides alati mainitud pehmet võid? Võib muidugi arvata, et nii on teda lihtsam töödelda. Kuid see pole ainus põhjus — nii muutub ka tainas oluliselt õhulisemaks. Sama kehtib munade puhul. 

Kui küpsetamiseks kasutatakse otse külmkapist võetud mune, siis võib kergesti juhtuda, et nad ei segune tainaga ühtlaselt. Sellest ei saa aga tihti enne arugi, kui alles koogi ahjus küpsedes. Võti on selles, et munades sisalduv rasv muutub külmkapis kõvaks ja alles ahjus jälle pehmeks. Seega muutub tainakonsistents küpsetamise ajal. 

Seevastu on lood hoopis teised, kui sa tahad mune eraldada. Siin kehtib reegel, et mida külmemad nad on, seda lihtsam on neid eraldada. Enne edasist töötlemist lase munadel siiski toatemperatuurini soojeneda. 

Allikas: Freundin

Tagasi üles