Üks mitmekülgselt kasulik taim, mis peaks olema igas koduaias

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

On olemas üks Eestiski hästi edenev püsik, mis võiks kasvada igas koduaias, sest sellele on väga palju häid omadusi.

Tegemist on Itaaliast tuntud ja paljude palavalt armastatud lavendliga, kirjutab portaal House Beautiful. Esiteks on lavendel lihtsalt väga ilus ja õrnailmeline taim, mis tekitab aeda mõnusat vahemerelist tunnet. Kuid lisaks on sellel palju häid omadusi, mis kuluvad ära igasse koduaeda.

See toob kohale palju kasulikke putukaid, teiste seas armastavad lavendlit väga mesilased ja liblikad. 

Foto: Shutterstock

Samas on lavendlil kahjureid peletav toime. Eriti hästi sobib see taim seetõttu kahjuritele vastuvõtlike lillede, näiteks rooside juurde. Roosiga kõrvuti kasvades hoiab lavendel eemale näiteks lehetäisid. Samuti on sellel sääski peletav toime. Kahjurid ei talu lavendli tugevat lõhna, kasulikele putukatele on see jälle väga meeltmööda.

Eesti aeda lavendli istutamisel tuleb täpselt järele uurida, kas tegu on meie tingimustes püsikuga. Iga lavendlisort siin hästi vastu ei pea ja karmimat talve üle ei ela, kuid näiteks tähklavendel peaks olema kindel valik. 

Kindlasti peab lavendli edenemiseks olema pinnas liivasemapoolne ja vett hästi läbilaskev. Niiskes mullas see ei edene, sest armastab kuiva. Parim kasvukoht on täispäikeses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles