Mitu aastat toetuse nimel vaeva näinud korteriühistud jäävad pika ninaga (4)

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
«Hoonete hea sisekliima ja väiksemad küttekulud ning inimeste parem tervis on väärtused, millega ei tohiks kergekäeliselt ümber käia,» öeldakse ühisavalduses.
«Hoonete hea sisekliima ja väiksemad küttekulud ning inimeste parem tervis on väärtused, millega ei tohiks kergekäeliselt ümber käia,» öeldakse ühisavalduses. Foto: Shutterstock

Eesti Korteriühistute Liidu liidupäevale kogunenud liikmete hinnangul näitab olukord, kus kortermajade rekonstrueerimistoetusteks tänavu ette nähtud 17,5 miljonit eurot täitus taotlustega paari minuti jooksul, toetuse olulisust ja vajadust toetust oluliselt suurendada. Korteriühistute hinnangul tuleks rekonstrueerimiseks ette nähtud vahendeid suurendada vähemalt 50 miljoni euroni aastas.

Korteriühistud võtsid liidupäeval vastu vastavasisulise ühispöördumise riigikogu, valitsuse ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi poole. Liidupäeval osalejad peavad olukorda, kus rekonstrueerimistoetusteks ette nähtud summad saavad taotlustega kaetud kõigest paari minuti jooksul, sest rohkem raha lihtsalt pole, äärmiselt kahetsusväärseks.

«Toetuseta jäävad ühistud, kes on mitu aastat toetuse nimel vaeva näinud ja omavahenditest ettevalmistusteks investeeringuid teinud,» seisab ühisavalduses.

Liidupäeval osalenud ühistute juhid tuletavad poliitikutele meelde, et  ühe keskmise korterelamu ettevalmistus rekonstrueerimiseks meetmes ettenähtud tingimustel võtab aega kaks kuni kolm aastat ning toetusest ilmajäämine nullib selle töö täielikult.

«KredExi korterelamute rekonstrueerimise toetusmeetme raames esitasid korteriühistud kuue minutiga 80 taotlust kokku 25 miljonile eurole, mis tähendab, et selleks aastaks ettenähtud 17,5 miljonit eurot on jagatud. Kokku esitati Eesti Korteriühistute Liidu andmetel taotlusvooru sulgemiseni taotlusi summas 40,1 miljoni eurot,» rääkis Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimees Andres Jaadla. 

«Üks võimalus on ka rahuldada  sellel aastal taotlusvoorus KredExile  avalduse  esitanud korteriühistute taotlused kogu taotluste mahus, milleks Eesti Korteriühistute Liidu andmetel on 40,1 miljonit eurot, tehes 17,5 miljoni euro eest väljamakseid 2019. aasta  eelarvest ning  võimaldades 22,6 miljoni euro  eest väljamakseid teha  2020. aasta eelarvest,» seletas Jaadla lisaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles