Šokolaadi-mousse'i sünnipäevatort on suurepärane järelroog nii hällilapsele kui koolilõpetajale.
Retsept: šokolaadivahu sünnipäevatort
Retsepti autor on Maxima jaeketi valmistoiduosakonna juht Ruta Kallaspoolik.
Biskviit
Vaja läheb:
- 3 spl suhkrut
- 3 muna
- 3 spl jahu
- 1 spl kakaod
Valmistamine:
Hoia munad mõni aeg toatemperatuuril, nii on neid kergem vahustada.
Biskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga kergeks heledaks vahuks
(mikseriga 5-7 minutit).
Eraldi kausis sega kakao ja jahu.
Lülita mikser välja, sõelu jahusegu munasegu sisse ja sega ettevaatlikult alt üles, kuni jahu on ühtlaselt segunenud.
Kalla segu 22 cm läbimõõduga vormi ja küpseta 180 C° juures 30-40 min. Pane tähele, et iga ahi on erinev ning kui kasutad nn vanaaegset plekkvormi, siis määri vormi võiga ja puista üle riivsaiaga.
Jälgi, kuid ära ava ahjuust liiga tihti.
Kook peab olema seest küps. Selles on võimalik veenduda, kui pistad koogi sisse tiku ja see jääb puhtaks.
Kreem
Vaja läheb:
- 0,006 g želatiini
- 1 spl vett
- 150 ml piima
- 130 g tumedat šokolaadi
- 25 g piimašokolaadi
- 300 ml vahukoort (35%)
Valmistamine:
Pane želatiin vee sisse paisuma. Kuumuta piim keemiseni, võta pliidilt ning sulata piimas šokolaad. Lase segul jahtuda kuni 36 kraadini (sõrmega katsudes ei tohi segu olla ei soe ega külm).
Lahusta želatiin, tasaselt soojendades (segu ei tohi keema lasta), jahuta želatiin samuti 36 kraadini ning lisa pidevalt segades želatiin piimasegule.
Kui kasutad želatiinilehti, loe pakilt õpetust. Kreemikogus on 500 ml.
Vahusta koor ja lisa see ettevaatlikult segades šokolaadisegule.
Kaunistamine
Kata servadega serveerimisvorm toidukilega. Lõika biskviit pealt ja servadest pisut väiksemaks, et kook oleks vormi läbimõõdust väiksem ning aseta serveerimisvormi. Kalla üle kreemiga, nii et küljed ja pealmine kiht oleksid kaetud.
Jäta tort külmikusse vähemalt neljaks tunniks, veel parem terveks ööks, tarduma.
Järgmisel päeval kaunista soovi korral maasikate, punaste sõstardega, tuhksuhkru ja kakaopulbriga.
Mõnusat pidupäeva ja head isu!