Kaasaegne lilleampel pakub lisaks silmailule ka hõrku kõhutäidet

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Lilleamplisse sobivaid taimi on mitmeid, lisaks levinud suvelilledele passivad sellesse ka mitmed roosid ja hortensiad aga ka söögipoolisele mekki lisavad köögiviljad ja ürdid.

Omal ajal vaid kodu ja selle ümbruse kaunistuseks soetatud lilleamplid on käinud väga pika tee ning jõudnud ringiga algusesse tagasi. Kaasaegne ampel on võtnud ainest vanaema peenramaast ning pakub nüüd lisaks silmailule ka meeldivat kõhutäidet.

Amplisse sobivaid ilutaimi on iseenesest palju. Õitega taimedest passivad Kristiine Aiandi juhatuse liikme Anne-Katrin Luiki sõnul amplisse näiteks petuunia, puispetuunia, raudürdi, lobeelia, pelargooni, lantaani, mugulbegoonia, tiiviklille, sanvitaalia, ruse, fuksia rippuvad sordid.

«Lehtdekoratiivsetest taimedest sobivad amplisse, kas õitega taimi täiendama või lausa iseseisvalt ilubataat, erinevat värvi lehtedega käokuldade, ilunõgeste rippuvad sordid, kard-hõbepael ja maajalg,» lisas ta.

Kui aga tekib tahtmine midagi toidulauale kasvatada, soovitab Gardest aianduskeskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Marika Kurim köögiviljadest, kas tomat, paprika või koguni tšilli amplitesse kasvama panna. Ka teatud kurgisordid võivad tema sõnul amplis kenasti kasvama hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles