Kuigi rukkileiba on Eesti poodides mitut sorti, siis smörrebrödi (Taani kuulus lahtine võileib - toim) tegemiseks sobivat meie mail ei müüda. Taani saatkonna kokk Keiti Kalvet oli lahkelt nõus jagama õige Taani rukkileiva retsepti. Eriliseks teevad leiva purustatud rukkiterad.
Retsept: rugbrød ehk rukkileib Taani moodi
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koostis:
0,75 l vett
2 dl juuretist
375 g rukkijahu
375 g nisujahu
3 tl soola
tunde järgi heledat siirupit või suhkrut
1 dl linaseemneid
2 dl päevalilleseemneid
500 g purustatud rukkiteri
0,5 pdl õlut
1. päev
Sega vees juuretis ja lisa rukkijahu, nisujahu ja sool. Kata rätikuga kinni ja jäta toatemperatuurile 12 tunniks.
2. päev
Lisa leivatainale seemned ja siirup või pisut suhkrut ning purustatud rukkiterad ja õlu. Rukkiterasid võib enne ka õlles leotada. Pane õliga määritud leivavormi ja lase kerkida 3–6 tundi. Küpseta 180–200 kraadi juures tund aega.