Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retsept: rugbrød ehk rukkileib Taani moodi

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Ehtsa Taani smörrebrödi tegemiseks sobib vaid rukkileib.
Ehtsa Taani smörrebrödi tegemiseks sobib vaid rukkileib. Foto: Erik Tikkan

Kuigi rukkileiba on Eesti poodides mitut sorti, siis smörrebrödi (Taani kuulus lahtine võileib - toim) tegemiseks sobivat meie mail ei müüda. Taani saatkonna kokk Keiti Kalvet oli lahkelt nõus jagama õige Taani rukkileiva retsepti. Eriliseks teevad leiva purustatud rukkiterad.

Koostis:

0,75 l vett

2 dl juuretist

375 g rukkijahu

375 g nisujahu

3 tl soola

tunde järgi heledat siirupit või suhkrut

1 dl linaseemneid

2 dl päevalilleseemneid

500 g purustatud rukkiteri

0,5 pdl õlut

1. päev

Sega vees juuretis ja lisa rukkijahu, nisujahu ja sool. Kata rätikuga kinni ja jäta toatemperatuurile 12 tunniks.

2. päev

Lisa leivatainale seemned ja siirup või pisut suhkrut ning purustatud rukkiterad ja õlu. Rukkiterasid võib enne ka õlles leotada. Pane õliga määritud leivavormi ja lase kerkida 3–6 tundi. Küpseta 180–200 kraadi juures tund aega.

Tagasi üles