Jaanid ukse taga: kontrolli, kas kodu on sinu lahkumiseks valmis

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

«Suvisel ajal tuleks hoolitseda ka selle eest, et puhkuselt naastes leiaksime kodu eest samasugusena kui enne puhkusele minekut,» tuletab Eesti Korteriühistute Liidu õigusosakonna juhataja Urmas Mardi korteriomanikele meelde mõned lihtsad põhitõed.

Pikad pühad on kohe-kohe ukse taga. Enne maale või jaanilõkkele sõitu tasub majapidamisele veel üks heasõbralik pilk peale heita ning kindlustada oma tagamaa.

Sule korralikult uksed ja aknad

Kontrolli, et enne puhkusele sõitu oleksid uksed, sealhulgas rõdu uks ja aknad korralikult suletud. Ei mingeid tuulutusavasid või avatud õhuaknaid! Välisukse lukust tasub pärast lahkumist nutitelefoniga kiire klõps teha, et hiljem mure peale ei tuleks.

Hoolitse, et elektriseadmed ja kodumasinad oleks välja lülitatud

Nii mõnigi tulekahju on saanud alguse seinakontakti jäetud mobiiltelefoni laadijast. Äikesehooajal tasub seadmete osas eriti valvas olla.

Vaata, et kõik kraanid oleks korralikult suletud ega ükski toru ei lekiks

Mingil juhul ära jäta lahkudes tööle pesu- või nõudepesumasinat. Korista külmkapp ja ära jära toitu kööki roiskuma. Palju toidukraami, sealhulgas leiva ja piima saab ka sügavkülma panna.

Ära jaga oma puhkust kogu maailmaga!

Kuigi ranna- ja palmipildid meeldivad kõigile, pole kurjategijatel just raske ära arvata, kus sa elad.

Turva oma kodu

Turvalised lukud, koduvalvesüsteemid jms aitavad su kodu kaitsta. Mitmed turvasüsteemid võimaldavad kodus toimuvat ka reaalajas nutitelefoni abil jälgida. Samuti peaks olema sõlmitud toimiv kodukindlustus, mis kataks võimalikud kahjud.

Hoolitse selle eest, et korteriühistul oleks su toimivad kontaktid

Korteriomandi- ja korteriühistuseaduse kohaselt on korteriomanik kohustatud teatama korteriühistule oma olemasolevate sidevahendite andmed, eelkõige telefoninumbri või elektronposti aadressi. Hoolitse, et korteriühistul oleks sinu värskendatud andmed, et näiteks avarii korral ühendust võtta.

Vali koduhoidja

Koduhoidjaks võiks olla keegi usaldusväärne isik, kes peab su kodul silma peal, sel ajal kui ise puhkusel oled. Ta võtab postkastist posti, et täistuubitud postkast kurikaeltele silma ei jääks, samuti kastab vajadusel toataimi ning kui peaks midagi juhtuma, teavitab sind kiirelt ja on vajadusel ühenduses korteriühistuga. Võid paluda koduhoidjal aeg-ajalt kardinaid eest tõmmata, tuld põlema panna või maja ees parklas seisvat autot liigutada - nii ei jää muljet, et korteriomanikud on pikemaks ajaks lahkunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles