Spetsialist: kõik, mida sul ühe väliköögi rajamiseks vaja on

Anna-Liisa Mets
, Kodustiil.ee vastutav toimetaja
Copy
Väliköök võib olla ka väga lihtne.
Väliköök võib olla ka väga lihtne. Foto: Shutterstock

Nii nagu elutoa võib kolida suveks terrassile, saab kolida õue ka köögi. Moosi, kompotti ja mahla on õues vaaritada palju mugavam kui palavas toas ning suveõhtutel on tore oma aias asuvas köögis sõpru võõrustada ja grillida. 

K-rauta üldehituse ja puidu tootejuht Oliver Prokopovits jagab nõuandeid ja nippe, kuidas rajada praktiline suveköök.

Väliköögi suurus ning funktsionaalsus sõltub pere elustiilist. Enne alustamist tuleb endale esitada terve rida küsimusi: millist toitu soovitakse köögis valmistada, kas ainult grill-liha või ka suitsukala ja talveks moosi? Kui palju inimesi peab kööki sööma mahtuma? Kas elus tuli on oluline? Sellised küsimused aitavad jõuda suveköögini, mis kutsub perekonna igal ilusal suvepäeval õue.

Mugavas ja asjalikus väliköögis on mitu erinevat toiduvalmistamise võimalust, veevärk ning katusealune söögituba. Lisaks grillile võib suvekööki ehitada puuküttega pliidi, suitsuahju ning kamina. Lihtsama suveköögi saab ise valmis ehitada, aga võib tellida ka eriprojekti ning lasta väliköögi professionaalidel rajada. Arvestada tuleb, et väliköök on üldjuhul ehitis, mis nõuab projekti ja tuleb kooskõlastada kohalikus omavalitsuses.

Kui õueköögi suurus ja funktsioonid on läbi mõeldud, siis tuleb leida köögile aias sobiv asukoht. Seejuures tuleb arvestada nii ilmakaarte, naabrite, teiste ehitiste kui ehitusseadusega. Suveköögiga seotud mõtted on mõistlik läbi arutada ka naabritega, et hiljem ei tekiks tühjast tüli. Kuna väliköögis on lahtised tulekolded, siis peab erilist tähelepanu pöörama tuleohutusele ning jälgima, et näiteks puukuurid, nii enda kui naabrite omad, jääks küttekoldest võimalikult kaugele.

Kui soovid ja plaanid on kaardistatud, load olemas ning naabrid ootavad uue köögi avamispidu, võib ehitusega pihta hakata. Mõnikord arvatakse, et tegu on ühe nädalavahetuse projektiga, aga nii see enamasti siiski pole. Sõltuvalt keerukusest ja funktsioonidest võib olla väliköögi ehitus aeganõudev ning eeldab erinevate ehitustööde oskust või nende tellimist professionaalidelt. Õueköögi ehitus tähendab nii vundamendi valamist, müüriladumist, terrassi rajamist, sepa- ja pottsepatööd kui katuse paigaldamist. 

Ehita ilmastikukindel küttekolle

Alustada tuleb tugeva ja sügava vundamendi valamisest, mis peab saama sama korralik kui elumajal. Vundamendi puhul peab arvestama, et külmumispiir on Eestis kuni 1,5 meetri sügavusel. Ühtki küttekollet ei tohi rajada otse maapinnale - see liigub temperatuuride kõikumisega ning lõhub seetõttu küttekeha kiiresti. Kui ise küttekeha ehitada, siis tuleb spetsialistiga koostöös valida ahjutellised või –kivid, mis oleksid vastupidavad ka välitingimustes. Kuna miinuskraadidel on kergitav toime, siis tuleb õues ahi, kolle ja suitsukapp kokku laduda. Õueköögi korsten peab olema jäme, sobiva korstna tõmbelõõri läbimõõt peaks olema vähemalt 200 millimeetrit.

Müüritise ja kamina ehitamisel võib kasutada nii tellist kui paekivi, mis on hinna poolest soodsad, aga ehituspoest leiab ka kümneid teisi põnevaid materjale, mis õueköögi koduseks teevad. Tulega kokkupuutuvad osad võiks laduda tellistest, see on materjalina tugev ja vastupidav. Tellistest välikollete eeliseks on ka suur soojussalvestusvõime, mis hoiab toidu pikalt soojana. Samas võib köögi ehitada ka fiboplokkidest ning katta seinad hiljem looduslike dekoratiivplaatidega või lasta fantaasia lendama ning kasutada näiteks põllukive, vana kiviaia detaile või graniiti, peaasi, et materjal meeldib ja välitingimustesse sobib.

Planeeri piisavalt panipaiku

Väliköögi põrandal võiks kombineerida kivi ja puitu – küttekollete ette ohutuse huvides kiviparkett ning ülejäänud köögi põrandale jalale mugav ja soe puit. Vastupidavuse huvides võib kasutada immutatud või kuumtöödeldud puitu, selle valikul võib pöörduda julgelt ehituspoe spetsialistide poole. Põrand tuleb ehitada postidele maapinnast kõrgemale, nii et puitosad mädanema ei läheks. Põranda aluse võib katta kas liiva, killustiku või geotekstiiliga, mis ei lase umbrohul läbi põrandalaudade köögipõrandale kasvada.

Korralikust suveköögist ei puudu ka veevärk, sest nõudega aia ja hoovi vahet jooksmine on tüütu ning aeganõudev. Nõude jaoks tuleb planeerida eraldi panipaigad, aga näiteks potid ja pannid võib paigutada konksude abil väliköögi seinale.

Õueköögi sisekujunduse juures tuleb mõelda mööbli ja detailide sobivusele. Õue tuleb valida kvaliteetne ning niiskuskindel mööbel. Valida võib traditsioonilise täispuidu või hoopis tehispuidu, mis näeb välja nagu puit, kuid on lihtsalt hooldatav ja vastupidav tehismaterjal. Välikööki võib lisaks lauale ja toolidele tuua ka mugava diivani, aga kõik selle osad peavad olema ilmastikukindlad. Mööblit saab täiendada erinevate tekstiilidega – patjadega, laudlinadega, kardinatega. Kui kaminat või puupliiti ei planeerita, siis tasub kaaluda gaasilampe või teisi küttekehasid, mis hoiavad väliköögis ka jahedal õhtul sobivat temperatuuri. 

Õueköögi pea kohustuslikuks elemendiks on maitsetaimede ja ürdipotid, aga miks mitte ka amplimaasikad või viinamarjaväädid. Igal juhul tuleb taimi kaitsta tuulte eest ning paigutada need mitmele tasapinnale, et luua efektne üldmulje. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles