Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kaks väga levinud probleemi tomatitaimedega ja kuidas neid vältida

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Tomatid hakkavad tasapisi küpseks saama ja kuigi taimekasvatuse raskused on nüüd seljatatud, ei tähenda see, et muresid enam ei oleks: ka viljadel on kaks väga tüüpilist probleemi, mida paljud vältida ja lahendada ei oska, kirjutab portaal Inhabitat.

Tomatid lõhenevad

Artikli foto
Foto: Shutterstock

Sageli lähevad küpsed ja muidu ilusad tomatid lihtsalt lõhki. See on väga levinud probleem, mis tekib ebaühtlase sagedusega kastmisest. Kui taim saab vilja küpsemise ajal liiga palju vett, siis nahk lõheneb, sest tal pole võimalik paisuva sisu järgi enam rohkem venida. 

Tegemist on rohkem küll esteetilist laadi probleemiga, aga seda annab vältida, kui taimi ühtlaselt kasta ja mitte lasta neil kastmiskordade vahel läbi kuivada. 

Viljamädanik

Artikli foto
Foto: Shutterstock

Samuti väga tüüpiline probleem: veel rohelised tomatid hakkavad õiepoolsest otsast mädanema. Kõik saab alguse pruunist plekist, mis üha suureneb. Tegemist pole aga haiguse, vaid kaltsiumipuudusega vilja valmimise perioodil. 

Mädanikku saab vältida, kui tomateid korralikult väetada just tomatitele mõeldud sobiva väetisega. 

Tagasi üles