Toomemäe talu kodurestoran Maagõkõnõ hellitab sööja maitsemeeli parima tänapäevase seto söögiga. Mooni kupra ehk südame moodustab traditsiooniline seto köök ja õielehed on puhtad maitsed, seto külalislahkus, kohalik tooraine. Nagu mooniseemned vürtsitavad toitu ja kasvatavad uued moonid, nii kannab seto köögi traditsioone edasi perenaine Sirje Kruusamäe, väärindades vanaemade retsepte ja lapsepõlvemaitseid.
Setode lemmikpirukameistri retsept: õuna-marjapirukas (piirak)
«Õuna-marjapiiraku retsept on kujunenud aja jooksul läbi erinevate katsetuste. Praeguseks on sellest kujunenud nii-öelda vabakäe-kook, kus ei ole oluline grammipealt koguste kaalumine, peaasi, et kook saab mahlane ja rohkelt õunane,» ütleb perenaine Sirje Kruusamäe Saabolda külast. «Selle koogiga olen saanud kahel viimasel aastal Seto Kuningriigi rahvahääletusel pirukameistri tiitli.»
Õuna-marjapirukas (piirak)
Vaja läheb:
Tainas:
- 300 g margariini
- 1 dl suhkrut
- 1 muna
- 6 dl nisujahu
- 2 tl soodat
Õunatäidis:
- 1 kg kooritud ja viilutatud õunu
- 1,5–2 dl suhkrut (sõltub, kui hapud on õunad)
- 4 tl kaneeli
- 160 g hooajalisi marju — maasikaid, vaarikaid, pohli vms
Kate:
- 1,3 kg hapukoort (20%)
- 4 muna
- 1,5 dl suhkrut
- 2 spl vanillsuhkrut
Valmistamine:
Taina valmistamiseks sega pehme margariin suhkruga, lisa muna, pool kogust jahu koos soodaga, siis ülejäänud jahu väikeste kogustena, samal ajal tainast segades. Valmis tainas on pehme ja lööb käte küljest lahti.
Suru tainas ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud 40 x 32 cm ahjuplaadi põhjale. Käed peaks jahuseks tegema, siis ei kleepu tainas käte külge.
Kuumuta ahi 170-180 kraadini. Pirukas tahab küpsetamist madalamal temperatuuril, oluline on oma ahju tunda.
Koori ja viiluta õunad, sega suhkru ning kaneeliga ja laota koogile. NB! Õunu võib ka rohkem olla!
Katte jaoks klopi munad suhkru ja vanillisuhkruga lahti, lisa hapukoor ja kalla segu pirukale. Marjad võid kõige peale panna, siis vajuvad nad osaliselt täidisesse.
Küpsemiseks kulub 40–43 minutit, kuni täidis on kalgendunud. Valmis kook peaks keskelt veel kergelt võbisema.