Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Retsept: pastelne ja täistaimne vaarika-mündikook

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Koogikontor/ Merilin Siimpoeg

Koogikontori toidublogi looja Merilin Siimpoeg soovitab erilisemateks hetkedeks pisut uhkemat ja kihilist kooki, mille ettevalmistusega läheb küll natukene kauem aega, kuid garanteeritult on tulemus ja ajakulu seda väärt.

Kook sobib ka veganitele, sest on prii loomsetest koostisosadest. Ka piparmündiste Fazeri «Domino Marianne» küpsiste valmistamisel on kasutatud üksnes taimseid komponente. Koogi sisus löövad kreemist tantsu India pähklid ning selle erinevatele kihtidele annavad pastelse jume värskendav piparmünt ja tervistav spirulina ning särtsakad vaarikad.

Vaja läheb:

Põhi:

  • 215 g «Domino Marianne» küpsiseid
  • 50 g kookosõli

Täidis:

  • 500 g India pähkleid
  • 320 ml kookospiima
  • 125 ml kookosõli
  • 170 g vaarikaid
  • 120 ml agaavisiirupit
  • 2 tl vaniljeekstrakti/-pastat
  • 1 sidrun
  • u 10 piparmündilehte
  • 1 tl spirulinapulbrit

Kaunistamiseks:

  • vaarikaid
  • piparmündilehti
  • «Domino Marianne» küpsise puru

Valmistamine:

Pane India pähklid päev varem vette likku pehmenema.

Põhja valmistamiseks vooderda lahtikäiv koogivorm (Ø 20 cm) küpsetuspaberiga. Kata pabeririba või tordikilega ka koogivormi äär, et saaksid pärast koogi paremini kätte. Purusta köögikombainis küpsised ja sega kookosõliga. Suru küpsisemass vormipõhja ja aseta vorm külma.

Nõruta pähklid veest ja jaga kaheks nii, et ühte kaussi jääks peotäis rohkem pähkleid. Vala see osa blenderisse. Lisa vaarikad, 170 ml kookospiima, 70 ml kookosõli, 70 ml agaavisiirupit, 1 tl vanilli ja 3 spl sidrunimahla. Töötle kõik ühtlaseks kreemiks. Tõsta 3 supilusikatäit kreemi kõrvale ja pane külmkappi.

Määri pool vaarikakreemi põhjale ja aseta vorm 15 minutiks sügavkülma, et esimene vaarikakiht saaks taheneda.

Valmista mündikreem. Töötle blenderis ülejäänud pähklid, siirup, kookospiim, kookosõli, vanill, mündilehed ja spirulina ühtlaseks kreemiks. Määri pool mündikreemi vaarikakihile ja hoia jälle umbes 15 min sügavkülmas. Tee samamoodi kahe järgmise kihiga.

Hoia kooki 3–4 tundi sügavkülmas.

Eemalda kook vormist.

Tõsta alguses kõrvale pandud vaarikakreem pritskotti ja kaunista kook vaarikakreemitupsukeste, vaarikate ja mündilehtedega.

Tagasi üles