Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kasulik teada: just need inimesed peaksid vältima tomati söömist

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Käes on parim aeg aastast, et süüa kohalikke juur- ja köögivilju. Ometi aga ei ole kõik tervislikuna näiv alati igale inimesele sobilik.

Tomat on maitsev ja üldiselt tervislik toiduaine, mida lisatakse nii salatitele kui ka paljudele teistele roogadele. News Fancy toob aga välja, millal peaks seda marja vältima.

Allergiad

Kui sa oled allergiline, siis peaksid sa muidugi tomatit vältima. Sul võib tekkida reaktsioon, kuna tomat on üsna happeline ning mõnede inimeste jaoks pole sobilikud ained, millega on tomateid kasvuperioodil töödeldud. Liigne tomatite söömine võib tundlikel inimestel põhjustada ka kõhulahtisust.

Sapipõiehaigused

Kuna tomat soodustab sapi tekkimist, ei ole soovitav seda süüa juhul, kui sul on sapikivid või muud hädad sapipõiega.

Haavand või gastriit

Kui sul on probleeme ülihappesusega, siis väldi tomateid, eriti kui need on sisse tehtud.

Neeruhaigused

Tomatid sisaldavad oksaalhapet, mis mõjub kehas negatiivselt vee-soola tasakaalule. Keedetud ja konserveeritud tomatid aga võivad põhjustada neerukive.

Liigeseprobleemid

Jällegi võib süüdistavalt otsa vaadata oksaalhappele. Kui selle kontsentratsioon kehas on liiga kõrge, põhjustab see valusid. Eelista väikeseid kirsstomateid.

Tagasi üles