Uusarenduste vedur liigub Tallinna lähivaldade suunas

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Uusarenduste turg on nihkunud Tallinna lähivaldadesse.
Uusarenduste turg on nihkunud Tallinna lähivaldadesse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tänavuse aasta esimese kaheksa kuu lõikes on enamik maakondi mullusega võrreldes kasvatanud oma tehingute arvu ja mediaanhinda, selgub Uus Maa kinnisvarabüroo turuülevaatest. Pealinna turg veab vedurit ning seda lähivaldade suunas.

Reeglina on suurim kasv olnud maakondades, kus tehinguid mõjutab uusarendusturg: Harjumaal suurenes tehingute arv võrreldes mullusega 74 võrra, Pärnumaal 85 võrra ja Tartumaal 96 võrra. 

Tugevat kasvu näitas veel Ida-Virumaa, kus tehingute arv suurenes võrreldes eelmise aasta kaheksa kuuga 95 võrra, mis küll peamiselt tuli aktiivse aprilli ja mai arvelt, sest üldiselt saab Ida-Virumaast rääkida kui stabiilsest turust.

Kõige enam suurenes tehingute arv aga Harjumaal väljaspool Tallinna (+183 võrreldes eelmise aasta kaheksa kuuga), mis ühelt poolt viitab uusarenduste pakkumise vähenemisele Tallinnas, teiselt poolt aga arendusmahtude kasvamisele väljaspool Tallinna, kus on suurenenud sisendhindade kiuste võimalik siiski saada head rentaablust, nii et lõpphindades jääb keskmine korter ikkagi soodsamaks kui Tallinnas. 

Viimase aasta jooksul on uusarenduste geograafia Harjumaal laienenud, pakkumisse on tulnud uued korterid Anija vallas ja Kose vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles