Ekspert selgitab: kuidas müüa probleemset kinnisvara?

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Probleemse kinnisvara müük: pane kõik kirja!
Probleemse kinnisvara müük: pane kõik kirja! Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Probleemse kinnisvara müümisel tasub olla aus, kõik ära rääkida ning vastavad mured ka notariaalses müügilepingus fikseerida. Olgu tegu siis ebameeldivate naabrite, puuduvate dokumentide või probleemidega hoone konstruktsioonides, kirjutab Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler Kristiina Aderov.

Kinnisvaratehingute puhul kaitsevad Eesti seadused ennekõike ostjat, mis on ka loogiline, sest müüja peab tagama, et tema poolt lubatu vastab tõele. Samas ei tähenda see seda, nagu probleemset kinnisvara müüa ei saaks. Saab küll, kuid vigu ei tohi teadlikult varjata, sest vastasel juhul rakendub varjatud puuduste säte, mis kehtib kuni kolm aastat pärast tehingut.

Kõik olgu kirjas

Igasugu probleemide korral tuleb kõik ausalt ära rääkida ning võimalusel (näiteks vajalikud dokumendid) ise asjad korda ajada. Aga mitte ainult – kõik mainitud vead, mis ostja on teatavaks võtnud, tuleks kindlasti kirja panna ka notariaalsesse ostu-müügilepingusse. Tundugu need nii tühised kui tahes.

Sest paraku on elu näidanud, et ka igati tore klient, kes ütleb, et pole probleemi, võib mingil põhjusel suulist kokkulepet eirata ja kahjunõudega välja tulla.

Kõige rohkem tekib vaidlusi kolme tüüpi probleemide korral:

  • vead elamispinna siseviimistluses või hoone konstruktsioonides ja katuses, mis tihti tulevad välja varjatud puudustena;
  • halvad või lärmakad naabrid. Selle kohta on olemas kohtulahend, mis käsitleb niisuguste elanike mittemainimist samuti varjatud puudusena;
  • täpselt sama seis on ka siis, kui puuduvad kasutusluba või dokumentatsioon ehitustööde ja rekonstrueerimise kohta.

Loe rohkem Uus Maa Kinnisvarabüroo koduleheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles