Eesti Energia ulatab päikesepaneelide paigaldamisel koduomanikele abikäe

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Eesti Energia ulatab koduomanikele abikäe.
Eesti Energia ulatab koduomanikele abikäe. Foto: Shutterstock

Eesti Energia pakub nüüdsest eraklientidele võimalust investeerida päikeseenergia terviklahendusse suurt sissemakset tegemata.

Huvi päikeseenergia vastu on järjest suurenenud, kuid paljudel jääb lõplikust ostuotsusest puudu suurem ühekordne sissemakse, ütles Eesti Energia energiateenuste juht Sten Aan.

«Oleme koostöös Inbankiga välja töötanud uus kuumaksepõhise lahenduse, millega tekib Eesti elanikel parem võimalus ise keskkonnahoius kaasa lüüa ja hakata ise tootma 100 protsenti puhast taastuvenergiat. Klient hakkab elektriarvelt kokku hoidma kohe, ilma et peaks suurt summat koguma ja investeeringu alla kinni panema,» märkis Aan.

Inbank Eesti tegevjuht Margus Kastein kinnitas, et üha suurem hulk Eesti inimesi pöörab oma kodu renoveerides tähelepanu tänapäevaste energialahenduste väljaehitamisele. «Mitmetes lääneriikides on ise kodus elektri tootmine ja tagasimüük võrku juba täna argipäev. Nüüdsest saavad Eesti inimesed panustada ise otseselt puhtamasse maailma ning sealjuures ka elektrikuludelt kokku hoida,» lausus ta.

Iga majaomanik saab Eesti Energia päikeseenergia kalkulaatori abil kiirelt välja arvutada, milline oleks planeeritava koduse elektrijaama orienteeruv aastane toodang, eeldatav sääst võrreldes võrguelektriga ja igakuine osamakse.

«Oleme kuumaksega tasumise teinud lihtsaks. Võimalik on valida nulleurone sissemakse, puuduvad lepingutasud, haldustasud ning soovi korral saab ka jäägi ennetähtaegselt tagastada. Paneelide paigaldamisest saadav kasu on aga kohe nähtav,» lisas Aan. 

Näiteks keskmise 120-ruutmeetrise eramu viilkatusele saab paigaldada ligi 30 päikesepaneeli, mis toodavad aastas elektrit umbes 8600 kWh. Kui valida Eesti Energia pakutav kuumaksepõhine lahendus ja tasuda sissemaksena 10 protsenti, katab päikesepaneelidest teenitav tulu juba esimesel aastal järelmaksuga kaasnevad intressid ära. Järgmistel aastatel on projekt juba selgelt plussis ja kokkuvõttes tasuvad paneelid end ära 11 aastaga.

Kuigi päevad on lühenemas, on päikeseelektri süsteemi planeerimiseks praegu kõige parem aeg. Nimelt saavad kodudesse paigaldatud päikeseelektrijaamad täna toetust taastuvenergia toetusskeemist. Toetust saab aga ainult siis, kui paneelid on püsti pandud enne 2020. aasta lõppu. Hiljem valminud jaamade tasuvusajad on toetuste puudumise tõttu märkimisväärselt pikemad, seega tasub huvi korral võimalikult ruttu tegutsema hakata.

Päikeseelekter on konkurentsivõimeline alternatiiv võrgust ostetavale elektrile ning lihtsaim viis hakata ise loodussõbralikku elektrit tootma. Päikesepaneelide kasutuselevõtt vähendab jooksvaid elektriarveid, aitab tõsta kinnisvara väärtust ja annab pikaajalise kindluse elektrihinna tõusu vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles