Ole valvas! Ootamatud sügistormid lennutavad batuute ja aiamööblit

Kristina Kostap
, kodustiil.postimees.ee toimetaja
Copy
Tormituuled võivad palju pahandust külvata.
Tormituuled võivad palju pahandust külvata. Foto: Shutterstock

Septembri lõpus ja oktoobri alguses möllavad tormid tekitavad igal aastal inimestele omajagu pahandust. Kui sa ei soovi tööpäeva lõpetuseks või hommiku alustuseks oma aiamööblit või batuuti naabrite hoovist otsida, on mõistlik need varakult ära panna. Samamoodi võib torm osutuda saatuslikuks robotmuruniidukitele, autodele ning loomulikult inimestele endile.

PZU kindlustuse varakahjude grupi juhi Marge Habakuke sõnul tulevad sügistormid inimeste jaoks igal aastal ootamatult, kuid on mõned lihtsad ohutusmeetmed, millega on võimalik palju tüli ära hoida. «Näiteks mullu septembri lõpus Eestit ootamatult laastanud tormidest mäletame, et paljud inimesed olid oma terrassimööbli, batuudid ning muud kinnitamata asjad jätnud aeda. Tormituulega lendu tõustes võivad need tekitada omajagu pahandust nii iseendale kui ka naabritele, seega oleks otstarbekas need aegsasti tuulevarju paigutada,» meenutab Habakuk. Möödunud aastal tõid tormituuled Habakuke sõnul ainuüksi PZU klientidele enam kui 50 tuhande euro väärtuses kahjusid.

Kodust lahkumisel on oluline kontrollida, et kõik uksed, aknad ning rõduklaasid oleks kindlalt suletud. «Juhtumeid, kus tuul lõhub praokil ukse või rikub aknast sisse voolanud vesi kodu interjööri, on sageli ette tulnud. Samamoodi võib tuul lõhkuda fikseerimata jäänud rõduklaasid,» ütleb Habakuk. Kindlustusselts soovitab inimestel võimalusel ka oma auto parkida suurtest puudest pisut eemale, et murdunud oksad või koguni terve puu ise autot ei lõhuks. «Järelkärude kasutajatel ning lahtist koormat vedavatel autodel tuleb selliste ilmadega kindlasti kasutada koormakatet, et mitte ohustada teisi liiklejaid, sealhulgas jalakäijaid,» lisab Habakuk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles