Kõrvits on sügisel paljude jaoks köögivili number 1, lisaks aitab ta ka kergemini alla võtta.
Retsept: ilma süsivesikuteta kuldne kõrvitsasupp (1)
Kõrvits on tõeline imetaim, mis sisaldab küll rohkesti mineraalaineid ning A- ja C-vitamiini, kuid vähe kaloreid. 100 grammi keedetud kõrvitsat sisaldab — vastavalt sordile — vaid 25 kuni 45 kilokalorit.
Tänu suurele kiudainesisaldusele hoiab kõrvits kõhu kaua täis ja vähendab näljasööstude riski. Ka veresuhkru tase on tänu kõrvitsa viljalihale ohjes, kirjutab Freundin. Niisiis on piisavalt põhjuseid, et panna patta üks kena kõrvits.
Kõrvitsasupp (ilma süsivesikuteta)
Vaja läheb:
- 3 porgandit (hakitud)
- 1 söögisibul (hakitud)
- 2 spl rapsiõli
- 500 g kõrvitsa viljaliha (jämedalt hakitud)
- 1 suurem õun (hakitud)
- 4 spl kuiva valget veini
- 750 ml köögiviljapuljongit
- 2–3 mõõdulusikatäit jahvatatud aniisi ja koriandrit
- muskaatpähklit (riivitud)
- 1 tl karrit
- 1 tl värsket ingverit (hakitud)
- pipart
- 2 spl hapukoort
- soola
Valmistamine
1. Prae porgandeid ja sibulat kuumas rapsiõlis, kuni sibul muutub klaasjaks. Lisa kõrvits ja õun. Lase 5 minutit küpseda.
2. Kalla peale vein ja köögiviljapuljong. Lisa maitseained ja lase umbes 20 minutit keskmisel kuumusel keeda, kuni kõrvitsatükid on pehmed.
3. Püreesta sauseguriga, sega sisse hapukoor ja maitsesta soola, pipra ning muskaatpähkliga.